WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για το λίπος στην κοιλιά


12 Αυγούστου 2015

ef3a7e91805a93451069dd572e8d1364kaueta.jpg

Μπορεί να μη το γνωρίζετε, αλλά όλοι έχουν λίπος στη κοιλιά, ακόμα και εκείνοι με τέλειους κοιλιακούς. Αυτό είναι φυσιολογικό, μέχρι ενός σημείου, γιατί το πάρα πολύ λίπος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Έχουμε λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα και λίπος πιο βαθιά, το λεγόμενο σπλαχνικό, το οποίο περιβάλει τα όργανα μας, όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και άλλα. Το σπλαχνικό λίπος προστατεύει τα όργανα μας, αλλά όταν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα, είναι πιθανό να δημιουργήσει ορισμένες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν κερδίσετε πολύ βάρος, το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει λίπος σε ασυνήθιστα μέρη, ένα από αυτά είναι και η κοιλιά. Ένας τρόπος για να καθορίσετε πόσο σπλαχνικό λίπος έχετε, είναι μια έγκυρη λιπομέτρηση. Το παράδοξο είναι, ότι ακόμα και αν είστε αδύνατοι μπορεί να έχετε σπλαχνικό λίπος. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι αδύνατοι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν έκαναν άσκηση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σπλαχνικό λίπος.

Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν το λίπος στην κοιλιά: η άσκηση, η διατροφή, ο ύπνος και η διαχείριση του άγχους.

  1. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το λίπος, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματική δραστηριότητα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Αν δεν θέλετε να πάτε γυμναστήριο, μια καλή λύση είναι να περπατάτε σε γρήγορους ρυθμούς. Επίσης, τα σπορ είναι μια πολύ καλή επιλογή, για όσους θέλουν να μειώσουν το λίπος στη κοιλιά.
  2. Όσο αφορά τη διατροφή, είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει μαγική δίαιτα για το λίπος της κοιλιάς. Αλλά όταν χάνετε βάρος, τότε χάνετε και λίπος. Επίσης, αν τρώτε φυτικές ίνες και πίνετε αρκετό νερό, μπορεί να βοηθήσει. Γενικά αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν παίρνετε κιλά, δεν θα αυξηθεί ούτε το λίπος στη κοιλιά.
  3. Ο ύπνος παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στο λίπος. Διότι σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι, όσοι κοιμόντουσαν 6-7 ώρες τη νύχτα, εμφάνισαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος δεν μπορεί από μόνος του να μειώσει το λίπος, όμως σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα βοηθήσει να δείτε διαφορά προς το θετικό.
  4. Και τελευταίο αλλά σημαντικό για το λίπος στη κοιλιά, είναι το άγχος. Πιο συγκεκριμένα όταν έχετε στρες, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την έκκριση μιας ορμόνης. Αυτή η ορμόνη με τη σειρά της ενεργοποιεί τους υποδοχείς των λιποκυττάρων της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος. Όμως, ποιος δεν έχει άγχος; Το θέμα είναι πως θα το χειριστείτε. Προσπαθήστε να βρίσκετε τρόπους, ώστε να χαλαρώνετε, όπως να κάνετε διαλογισμό, να πηγαίνετε βόλτα με τους φίλους ή να κάνετε μια σωματική δραστηριότητα, ώστε να σας φεύγει όλη η ένταση της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.