WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποτρέψετε τη πρόωρη εμμηνόπαυση


18 Μαρτίου 2016

Ίσως γνωρίζετε ότι η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στα τέλη της δεκαετίας του 40 και στις αρχές του 50. Ωστόσο πολλές γυναίκες στη σημερινή εποχή μπαίνουν σε αυτή τη φάση πολύ νωρίτερα. Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς, ιατρικούς και ανοσολογικούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εμμηνόπαυση, αλλά αν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε να εμφανιστεί πρόωρα. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε μερικούς τρόπους που μπορεί να αποτρέψουν την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσες γυναίκες προτιμάνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, όπως σπόρους λιναριού, κριθάρι, λινάρι, ξηροί καρποί και σόγια, μπόρεσαν να αποφύγουν τη  πρόωρη εμμηνόπαυση. Επιπλέον όσες συνέχισαν να καταναλώνουν τις παραπάνω τροφές και μετά την εμμηνόπαυση, μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα, τα οποία είναι η κολπική ξηρότητα, οι εξάψεις και η αύξηση βάρους.

Μην παραλείπετε να γυμνάζεστε. Η εμμηνόπαυση είναι συχνά αποτέλεσμα μιας ακανόνιστης ωορρηξίας και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. Αν λοιπόν είστε κοντά στα 40 μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε σχεδόν καθημερινά, ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να αποτρέψετε την πρόωρη εμμηνόπαυση. Μην το παρακάνετε όμως, διότι και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη πρόωρη εμμηνόπαυση και καταπολεμάνε τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, τα μούρα, το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα είναι μόνο μερικά τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν την υγεία, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. Μια μελέτη έβγαλε το συμπέρασμα ότι πολλά προϊόντα αντιγήρανσης που υπόσχονται να κρατήσουν το δέρμα σας νεανικό, μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία των ορμονών, άρα να οδηγήσουν σε εμμηνόπαυση. Προσπαθήστε να διαβάζετε τις ετικέτες των προιόντων ομορφιάς που αγοράζετε, ώστε περιέχουν φυσικές ουσίες. Επίσης, να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε φρούτα και λαχανικά για την πρόληψη των ρυτίδων και της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Σταματήστε το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ. Πρόκειται για δύο κακές συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, πρόωρη εμμηνόπαυση, και έναν μακρύ κατάλογο διαφόρων θεμάτων υγείας. Απαλλαγείτε από κάθε εθισμό που έχετε για το καλό της υγείας σας. Ο υγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε μια κακή συνήθεια φροντίστε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για να πάρετε τις πιο αποτελεσματικές οδηγίες.

Κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Εξασκώντας τον εγκέφαλο σας καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης, της νόσου του Alzheimer και όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, στη αποτροπή της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Διαβάστε βιβλία, κάντε παζλ, λύστε σταυρόλεξα, Sudoku και γενικά προσπαθήστε να εξασκείτε τη μνήμη σας.

Μείνετε υγιείς, ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή και θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε μανούλες στα 40 έτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.