WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να διαγράψετε μια δυσάρεστη ανάμνηση;


7 Απριλίου 2016

650d7b56f612e6c73ade59cd70ac0843καθε.jpg

Όταν γυρνάμε πίσω και σκεφτόμαστε τα χρόνια που έχουν περάσει, προσπαθούμε να σταθούμε στις καλές εποχές και να αποβάλλουμε τα άσκημα. Όμως, αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη, με αποτέλεσμα οι κακές αναμνήσεις να μας επηρεάζουν μια ζωή και να μας δημιουργούν άγχος και φόβο. Όμως, οι επιστήμονες είναι στα πρόθυρα να το αλλάξουν, ώστε αυτό που μέχρι τώρα μας ακουγόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, να αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης. Στη πραγματικότητα οι ερευνητές έχουν πλέον βρει τον τρόπο να διαγράψουν τις άσκημες αναμνήσεις!

Αν όλο αυτό σας θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου αλλοιώνουνε την μνήμη του πρωταγωνιστή, δεν έχετε άδικο. Αλλά χάρη στις προόδους της τεχνολογίας, πλέον η επιστήμη είναι πιο κοντά από ποτέ, για να καταφέρει να διαγράφει επιλεκτικά τις αναμνήσεις των ανθρώπων. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα του Ινστιτούτου Scripps Research (TSRI) μπόρεσε να διαγράψει επιλεκτικά τις αναμνήσεις σε ποντίκια και αρουραίους. Αυτή η ανακάλυψη έδειξε ότι πλέον είναι εφικτή η διαγραφή των ανεπιθύμητων αναμνήσεων, αφήνοντας την υπόλοιπη μνήμη άθικτη.

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να διαγράψουν μια συγκεκριμένη μνήμη από τον άνθρωπο (από όσο ξέρουμε τουλάχιστον), κυρίως λόγω ηθικών επιπτώσεων, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το ανέφικτο. Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι η έρευνα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι για τους επιστήμονες να εμφυτεύσουν ψευδείς μνήμες στους ανθρώπους. Και ενώ οι αναμνήσεις μας κάνουν αυτό που είμαστε, τι θα συμβεί αν τελικά διαγράψουμε αυτές που θέλουμε ή ακόμα χειρότερα αν αποκτήσουμε ψεύτικες;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.