WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βραδινό φαγητό: Τελικά πόσο κακό μας κάνει;


14 Απριλίου 2016

donut-791837_960_720καθετα.jpg

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το βραδινό φαγητό δεν είναι καλή ιδέα, γιατί μπορεί να πάρετε κιλά. Εν μέρει αυτή η άποψη ισχύει, εφόσον τσιμπολογάτε θερμιδογόνα σνακ, όπως πατατάκια, μπισκότα, σοκολατάκια. Αν όμως φάτε το γεύμα σας αργά το βράδυ, χωρίς να παρεκκλίνετε από τη διατροφή σας, τότε δεν θα πάρετε βάρος. Η επιστήμη υποστηρίζει ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, ανεξάρτητα αν θα τη πάρετε το πρωί ή το βράδυ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει σημασία η ώρα που θα φάτε, αλλά η ποσότητα. Με απλά λόγια αυτό που καθορίζει εάν θα κερδίσετε, θα χάσετε ή θα διατηρήσετε το βάρος σας είναι πόσο τρώτε και πόσο ασκείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βραδινό φαγητό δεν είναι εντελώς αθώο, γιατί μπορεί να μην επηρεάζει το σωματικό σας βάρος, ενδέχεται όμως να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Πόσοι από εσάς έχετε μια δυσφορία, όταν έχετε φάει βαριά; Αυτό το συναίσθημα το νιώθουν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι λόγω της δουλειάς, αναγκάζονται και τρώνε το κυρίως γεύμα τους τις βραδινές ώρες.  Όσο πιο λίγο φάτε όλη την ημέρα, τόσο πιο μεγάλη ποσότητα φαγητού θα καταναλώσετε το βράδυ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να ξεκινάει τη διαδικασία της πέψης τις βραδινές ώρες και έτσι είναι πολύ πιθανό να νιώσετε καούρες και να μη μπορείτε να κοιμηθείτε. 

Ποια είναι η λύση;

Αν το βραδινό φαγητό δυσχεραίνει τον ύπνο σας και ξυπνάτε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, η λύση δεν είναι να πηγαίνετε στο κρεβάτι νηστικοί. Γιατί η αποχή από το φαγητό μπορεί επίσης να εμποδίσει τον ύπνο σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν θέλετε να κοιμάστε καλά το βράδυ, τότε να τρώτε τρεις ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, ώστε να βοηθήσετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν όμως, περάσει η ώρα και νιώσετε πάλι ότι πεινάτε, τότε μπορείτε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο, ένα ποτήρι γάλα ή μια φέτα ψωμί με τυρί.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Το γαστρεντερικό σας σύστημα λειτουργεί το ίδιο και την ημέρα και τη νύχτα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.