WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα τη δίαιτα Whole30 για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2017

56a90610cc657e184583bf37-w1000-h1000.jpg

Καταρχάς θα ήθελα να εξηγήσω τι ακριβώς είναι η δίαιτα Whole30. Είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής που διαρκεί 30 ημέρες και δημιουργήθηκε από δυο αθλητικούς διατροφολόγους που την προώθησαν με το σκεπτικό ότι επαναφέρει το μεταβολισμό και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Η δίαιτα Whole30 βασίζεται στην εξάλειψη του αλκοόλ, της ζάχαρης, των σπόρων, των οσπρίων, των γαλακτοκομικών και των επεξεργασμένων τροφίμων για 30 ημέρες. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, δεν χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και απαγορεύεται να ζυγίζεστε κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Γενικά η συγκεκριμένη δίαιτα μοιάζει αρκετά με τη Paleo Diet.

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω οδηγίες ξεκίνησα τη δίαιτα Whole30. Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό ήταν αν θα μπορούσα να επιβιώσω ένα μήνα χωρίς τυρί και κρασί. Θα το διαπίστωνα πολύ σύντομα.

Εβδομάδα 1:

Πρέπει να ομολογήσω ότι η πρώτη εβδομάδα ήταν και η πιο δύσκολη. Ξυπνούσα και άνοιγα το ψυγείο και τα ντουλάπια ψάχνοντας το γάλα και τα αγαπημένα μου δημητριακά. Μάταιος κόπος, αφού ανήκαν στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές. Εκτός όμως από την πρωινή αναζήτηση, ένιωθα και μια εξάντληση, η ενέργεια μου μειωνόταν δραματικά όσο περνούσαν οι ώρες. Παρόλα αυτά δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια και έδωσα στο σώμα μου το χρόνο για να συνηθίσει τη μετάβαση. Κοιμόμουνα νωρίς, έπινα πολύ νερό και πήγαινα γυμναστήριο.

Εβδομάδα 2:

Τη δεύτερη εβδομάδα άρχισα να νιώθω ανακούφιση και τα επίπεδα ενέργειας μου αυξήθηκαν αρκετά. Αυτό με βοήθησε να νιώσω καλύτερα και να αρχίσω να ασχολούμαι περισσότερο με τη διατροφή μου ανακαλύπτοντας νέες συνταγές. Βέβαια τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης μου δεν σταμάτησαν ούτε και οι λιγούρες για τα αγαπημένα μου φαγητά, που δεν μπορούσα να φάω.Συνήθως όταν απαγορεύεται να φας κάτι, το αναζητάς ακόμα περισσότερο. Αυτό μου συνέβη με τα τυριά, που όταν τα έκοψα έτσι ξαφνικά, δεν μου φάνηκε καθόλου εύκολο.

Εβδομάδα 3:

Την τρίτη εβδομάδα παρόλο που ένιωθα ότι είχα κάπως προσαρμοστεί στο αυστηρό πρόγραμμα της δίαιτας Whole30, δεν σας κρύβω ότι περίμενα με ανυπομονησία να τελειώσει το πείραμα και να γυρίσω στις παλιές μου διατροφικές συνήθειες. Ο πόθος μου για τις αγαπημένες μου τροφές δεν είχε σταματήσει, αφού συνέχιζα να ανοίγω το ψυγείο ψάχνοντας μια απαγορευμένη τροφή, την οποία φυσικά δεν έβρισκα.

Εβδομάδα 4:

Έφτασα στην τελική ευθεία και δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι χαιρόμουνα που το πείραμα θα λάμβανε τέλος. Από τη μια μεριά το συγκεκριμένο πρόγραμμα με είχε μάθει να έχω περισσότερο έλεγχο, από την άλλη όμως ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων με βασάνισε αρκετά, αφού έπιανα τον εαυτό μου να λαχταρά τροφές που πριν δεν είχα την ανάγκη να δοκιμάσω. Όταν το πείραμα έλαβε τέλος ζυγίστηκα και διαπίστωσα  ότι είχα χάσει δυο κιλά, αλλά επίσης ένιωθα ότι είχα ξεφουσκώσει.

Συμπερασματικά θα ήθελα να προσθέσω ότι παρόλα τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή μια τέτοιας διατροφής, ωστόσο δεν υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτα δεν απαγορεύεται, όλα επιτρέπονται αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Τέλος, πρέπει να είστε προσεκτικοί με όσα διαβάζετε κατά καιρούς και να μην ακολουθείτε τυφλά τις διάφορες δίαιτες που μαθαίνετε ή βλέπετε στο διαδίκτυο. Καμία δίαιτα δεν κάνει θαύματα. 

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.