WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η στάση ύπνου επηρεάζει την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαρτίου 2017

sleeping.jpg

Στο πλάι

Σχεδόν τα δυο τρίτα του πληθυσμού κοιμάται στο πλάι και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι ίσως η καλύτερη θέση ύπνου για τη γενική υγεία. Όσοι κοιμούνται στο πλάι δεν υποφέρουν από την άπνοια ύπνου, δεν τραυματίζεται ο αυχένας τους και δεν υποφέρουν από το ροχαλητό. Επίσης, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύπνος σε αυτή τη θέση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, αν και οι μελέτες αφορούν τα ποντίκια.

Αν θέλετε να διευκολύνετε τα συμπτώματα της καούρας και την παλινδρόμηση οξέος η καλύτερη πλευρά για να κοιμηθείτε είναι η αριστερή. Ωστόσο αυτή θέση συνδέεται με πιο συχνούς εφιάλτες και μπορεί επίσης να υπάρξει επιπλέον πίεση στο συκώτι.

Ανάσκελα

Αν ανησυχείτε για τις ρυτίδες τότε η συγκεκριμένη θέση είναι η καλύτερη για να κοιμηθείτε. Επίσης αυτή η στάση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δεδομένου ότι η βαρύτητα εμποδίζει το οξύ του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο. Υποφέρετε από πόνους στη μέση ή τον αυχένα; Αν ναι τότε κοιμηθείτε ανάσκελα γιατί βοηθάτε στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σας και επιτρέπετε στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη να διατηρήσει μια πιο ουδέτερη θέση από ό,τι αν κοιμάστε στο πλάι. Το αρνητικό αυτής της στάσης είναι ότι επιδεινώνει το ροχαλητό και αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Μπρούμυτα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η χειρότερη στάση ύπνου για την υγεία σας. Αν κοιμάστε μπρούμυτα είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια ουδέτερη θέση στην σπονδυλική σας στήλη. Επίσης ασκείτε πίεση στις αρθρώσεις και τους μύες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μούδιασμα γιατί ερεθίζονται τα νεύρα. Τέλος, αν θέλετε να αποφύγετε τις ρυτίδες και τη χαλάρωση του στήθους, τότε αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα.

Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν κινήστε καθόλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως είναι λάθος αντίληψη. Όλοι οι άνθρωποι κινούνται κατά μέσο όρο 3 με 4 φορές κάθε ώρα ύπνου. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.