WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θηλασμός και απώλεια βάρους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαΐου 2017

ruby-tuesday-matthews-mothers-day-blog-spell-3.jpg

Πρέπει να γνωρίζετε πως η διατροφή που ακολουθούν οι νέες μητέρες μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα τους μητρικού γάλακτός, ενώ διασφαλίζει και την επάρκεια των ιδίων σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα κατά το θηλασμό οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα ώστε να καλύψουν την ενέργεια που αναλώνεται στην παραγωγή του γάλακτος. Γενικότερα καλό είναι οι θερμίδες να μην είναι λιγότερες από 1800 ημερησίως, αλλά αυτό σίγουρα εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση κάθε μητέρας. Οι θηλάζουσες μητέρες θα χάσουν έτσι κι αλλιώς βάρος, όμως όπως προανέφερα δεν πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά να ακολουθούν ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής. Η απώλεια των επιπλέων κιλών πρέπει να γίνεται σταθερά και αργά για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή εάν οι γυναίκες που θηλάζουν χάσουν γρήγορα και απότομα βάρος, μπορεί να απελευθερωθούν  τοξίνες στην κυκλοφορία και να περάσουν στο γάλα. Μια απώλεια 1 με 1,5 κιλό μηνιαίως  είναι η ιδανική για την ασφάλεια τόσο των μαμάδων όσο και των μωρών τους.

Τέλος, το στρες, το άγχος και η κούραση μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μαμάδες είναι να χαλαρώσουν, να πίνουν πολλά υγρά, να τρώνε υγιεινά και να κάνουν μια μέτρια σωματική δραστηριότητα. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.