WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι υγείας που είστε συνέχεια κουρασμένοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Αυγούστου 2017

stocksnap-pxw980lft5.jpg

Η φυσιολογική κόπωση φεύγει αφού ξεκουραστείτε, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι και να μην μπορείτε να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας δουλειές ή τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις και να είστε δέσμιοι της καφεΐνης για να μπορέσετε να περάσετε την ημέρα. Τι φταίει; Το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα υγείας που σας προκαλούν αυτή τη συνεχόμενη κόπωση.

  1. Θα μπορούσε να είναι προεμμηνορροϊκό σύνδρομο PMS

Συνήθως το PMS συνδέεται με φούσκωμα και πόνους, όμως ένα ακόμη σύμπτωμα μπορεί να είναι το αίσθημα κόπωσης. Η κούραση που νιώθετε προκαλείται λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων που συμβαίνουν τη συγκεκριμένη περίοδο και οι οποίες ευθύνονται επίσης για τα φουσκώματα και τις διαταραχές ύπνου.

  1. Έχετε εποχιακές αλλεργίες

Όταν ταλαιπωρείστε από εποχιακές αλλεργίες, έχετε βήχα και καταρροή, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σας σύστημα να υπερλειτουργεί για να απομακρύνει τα αλλεργιογόνα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι.

  1. Μπορεί να έχετε έναν ιό

Όταν έχετε μια ίωση το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί πολύ σκληρά για να αποτρέψει τη λοίμωξη και αυτό απαιτεί ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να νιώθετε κόπωση για αρκετές ημέρες μετά την ασθένεια.

  1. Μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη συνδέεται συχνά με αλλαγές στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου την αϋπνία ή τη συνεχόμενη υπνηλία. Οι αϋπνίες και οι ψυχικές διαταραχές είναι στενά συνδεδεμένες και όσο δεν λύνετε το πρόβλημα τόσο επιδεινώνεται.

Διαβάστε εδώ: Τι να κάνετε όταν ένας φίλος σας πάσχει από κατάθλιψη

  1. Θα μπορούσε να είναι κοιλιοκάκη

Πιθανώς ήδη γνωρίζετε ότι άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να εμφανίσουν διάρροια, αέρια και έμετο αν καταναλώνουν γλουτένη, αλλά μπορεί επίσης να έχουν την αίσθηση αδυναμίας ή κόπωσης ακόμη και χωρίς να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα. Αν παρατηρήσετε ότι δεν νιώθετε καλά μετά την κατανάλωση σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης, μιλήστε στο γιατρό σας.

  1. Μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου

Εάν κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ και παρόλα αυτά ξυπνάτε κουρασμένοι, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι άπνοιας ύπνου, η οποία είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η παχυσαρκία, ενώ με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.

  1. Μπορεί να υποφέρετε από άγχος

Σίγουρα ο καθένας μας αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό άγχους σε τακτική βάση, αλλά το χρόνιο άγχος είναι επίμονο και μπορεί να δημιουργήσει σημάδια εξάντλησης. Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από χρόνιο άγχος τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια.

  1. Θα μπορούσε να είναι σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που προκαλεί ακραία και ανεξήγητη κόπωση. Μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα αλλά δεν βελτιώνεται όταν ξεκουράζεστε. Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός έλεγχος για να διαγνωστεί, όμως οι γιατροί συνήθως φτάνουν σε μια διάγνωση μόλις αποκλείσουν άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου.

  1. Μπορεί να είναι αναιμία

Η αναιμία συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε επαρκή ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού σας - και η αναιμία μπορεί να σας δημιουργήσει ένα συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα, δύσπνοια και κρύα χέρια και πόδια. Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μαζί, μιλήστε με το γιατρό σας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.