Είναι αυτή η δίαιτα που θα μιλάνε όλοι στο μέλλον;

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017
21879577-737783229725275-1810517899983454208-n.jpg

Οι δίαιτες που βοηθάνε πραγματικά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να παραμείνουν υγιείς είναι εκείνες που τους επιτρέπουν να επιλέγουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και περιέχουν μη επεξεργασμένες τροφές. Τον τελευταίο καιρό έχει εμφανιστεί μια σχετικά νέα διατροφή, που ονομάζεται Nordic diet η οποία ταιριάζει και στα δυο παραπάνω κριτήρια.

Τι είναι η Nordic diet;

Η Nordic diet βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων που βασίζονται σε αυτά που τρώνε οι άνθρωποι στις σκανδιναβικές χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας η συγκεκριμένη δίαιτα δημιουργήθηκε αρχικά το 2004 από μια ομάδα επαγγελματιών διατροφής και σεφ με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων της περιοχής. Η Nordic diet μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή διότι περιέχει ολόκληρα δημητριακά, φρέσκα θαλασσινά, ρίζες λαχανικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα, έλαιο κανόλας, ξηροί καρποί και άπαχο κρέας.

Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε ότι η Nordic diet δεν περιέχει ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές. Αντ αυτού δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας. Η διαφορά από τη Μεσογειακή διατροφή είναι ότι η νέα αυτή δίαιτα χρησιμοποιεί λάδι κανόλα αντί το ελαιόλαδο, το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της Σκανδιναβικής δίαιτας είναι ότι μας παροτρύνει να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον. Και αυτό γιατί βασίζεται σε φυτικές τροφές με αποτέλεσμα να δημιουργείται λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση σε σχέση με τις δίαιτες που περιέχουν πολύ κρέας.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω ότι παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της Nordic diet, τουλάχιστον αποτελεί καλύτερη επιλογή από τις πρωτεϊνικές δίαιτες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ή από μια διατροφή που περιέχει επεξεργασμένες τροφές. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα