WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργες αιτίες που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ και δεν τις γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Οκτωβρίου 2017

pexels-photo.jpg

Η νόσος του Αλτσχάιμερ πρόκειται για νευροεκφυλιστική νόσο και αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους ανθρώπους συγκεκριμένες πρωτεΐνες συγκεντρώνονται μέσα και έξω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη δυσλειτουργία και τελικά το θάνατο των κυττάρων. Οι πρωτείνες αυτές είναι το β αμυλοειδές και η πρωτεΐνη τ και είναι οι κύριοι στόχοι των θεραπειών. Κάποιες νέες μελέτες έχουν αρχίσει να εξετάζουν και άλλε αιτίες της νόσου οι οποίες υπερβαίνουν τους γενετικούς παράγοντες και τις ανθυγιεινές συνήθειες. Δείτε μερικές από αυτές που σίγουρα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Έχετε χτυπήσει το κεφάλι σας πάρα πολλές φορές. Με περίπου 300.000 Αμερικανούς να υποφέρουν κάθε χρόνο από χτυπήματα στο κεφάλι που σχετίζονται με τον αθλητισμό, σύμφωνα με στοιχεία του  προγράμματος Brain and Spine Injury του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, τα συνεχόμενα χτυπήματα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε εδώ: 7 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι μας

Η έλλειψη ύπνου. Τα τελευταία χρόνια η αϋπνία τείνει να γίνει επιδημία. Εκτός όμως ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την παραγωγικότητα μας, μπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurobiology of Aging. Αν και οι έρευνες είναι ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο, διότι έχουν γίνει σε ποντίκια, ωστόσο δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μοναξιά. Μια μελέτη στο  περιοδικό Neurology, Neurosurgery και Psychiatry εντόπισε τις σχέσεις μεταξύ της μοναξιά και της εμφάνισης άνοιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς σε ηλικιωμένους ενήλικες τους έδωσαν 1,63 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοια. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.