WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα τη διατροφή της Gwyneth Paltrow για μια εβδομάδα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2017

22222.jpg

Αφορμή για να γράψει το βιβλίο ήταν μια κρίση που την έπιασε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου και αφού επισκέφτηκε αρκετούς γιατρούς, η διάγνωση ήταν ότι έχει ευαισθησία σε διάφορες ομάδες τροφίμων, όπως στα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη, τα αυγά και το κοτόπουλο.

Πριν από μερικές ημέρες και κάνοντας μια έρευνα στα βιβλιοπωλεία έπεσε πάνω μου το βιβλίο της Gwyneth και καθώς το ξεφύλλιζα αποφάσισα να το αγοράσω και να ακολουθήσω τη διατροφή της για μια εβδομάδα. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι εάν αποφασίσεις να τρως σαν την Gwyneth πρέπει να αποχωριστείς πολλές μα πολλές από τις αγαπημένες σου τροφές: καφέ, αλκοόλ, γάλα, γιαούρτι, αυγά, ψάρια, γλουτένη, κοτόπουλο, πατάτες, ντομάτες κ.α. 

Ημέρα 1:

Ξεκίνησα την ημέρα μου με έναν πράσινο χυμό, από λάχανο, τζίντζερ, μέντα και λεμόνι. Έβαλα τα συστατικά στο μπλέντερ τα χτύπησα και ήπια την πρώτη γουλιά, η οποία ήθελα να ήταν και η τελευταία. Θέλω να ομολογήσω ότι ο συγκεκριμένος χυμός δεν ήταν καθόλου κοντά στις γευστικές μου προτιμήσεις. Παρόλα αυτά έκανα την καρδιά μου πέτρα και τον ήπια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενώ αναζητούσα ένα λαχταριστό σάντουιτς, αρκέστηκα στα αμύγδαλα τα οποία έπρεπε να τα μουλιάσω σε νερό για έξι ώρες. Η Gwyneth υποστηρίζει ότι είναι το ιδανικό σνακ. Προφανώς δεν έχει δοκιμάσει τίποτε άλλο στη ζωή της. Αν αναρωτιέστε γιατί υγρά αμύγδαλα, η απάντηση είναι ότι χωνεύονται πιο εύκολα.

Το μεσημέρι έφαγα μια πράσινη σούπα. Τίποτα το εξαιρετικό. Όμως αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα και άξιζε την αναμονή, ήταν το βραδινό. Έφτιαξα ένα ζουμερό κοτόπουλο με πάπρικα και μπορώ να πω ότι όχι μόνο το ευχαριστήθηκα αλλά με κράτησε και χορτάτη.

Διαβάστε εδώ: Πώς να τρώτε σοκολάτα και να χάνετε κιλά

Ημέρα 2:

Η Gwyneth Paltrow διαλογίζεται. Έτσι το πρωί ξύπνησα λίγα λεπτά νωρίτερα για να καθαρίσω το μυαλό μου κάνοντας διαλογισμό. Αν και δεν τα κατάφερα αμέσως, παρόλα αυτά αποφάσισα να υιοθετήσω τη συγκεκριμένη συνήθεια και μετά το πείραμα, αφού ο διαλογισμός προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Εκτός ότι χαλαρώνει και φέρνει ισορροπία σε σώμα, νου και πνεύμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει το μέσο όρο ζωής, να μειώσει τη σκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τελειώνοντας το διαλογισμό έπρεπε να πιω τον πράσινο χυμό, ο οποίος εξακολουθούσε να μην μου αρέσει αλλά εξακολουθούσα να τον πίνω. Για βραδινό αποφάσισα να φτιάξω καφτεδάκια με ρόκα και γαλοπούλα. Λαχταρούσα να τα μαγειρέψω κοκκινιστά και να τα συνοδέψω με μακαρόνια, όμως δεν μπορούσα να φάω τίποτα από τα δύο καθώς το απαγόρευε η Gwyneth. Έτσι λοιπόν τα συνόδεψα με λαχανικά ενώ ονειρευόμουν ότι έτρωγα μακαρόνια.

Ημέρα 3 και 4:

Πρέπει να ομολογήσω ότι οι πιο δύσκολες ημέρες ήταν το Σάββατο και η Κυριακή, αφού αποφάσια να μη βγω, γιατί χωρίς ένα ποτήρι κρασί η νύχτα θα ήταν ανούσια. Εκτός όμως ότι έμεινα μέσα, ένιωθα επίσης μια αδυναμία και ήμουν έτοιμη να σταματήσω τη διατροφή. Παρόλα αυτά έκανα κουράγιο, ξάπλωσα στο κρεβάτι και ονειρεύτηκα όλα αυτά τα φαγητά που δεν μπορούσα αλλά ήθελα τόσο πολύ να φάω.

Ημέρα 5:

Το πείραμα έφτανε στο τέλος και θα ήθελα να ομολογήσω ότι ανυπομονούσα να ξαναγυρίσω στις παλιές μου διατροφικές συνήθειες. Όμως είχα ακόμα μπροστά μου άλλες δυο μέρες και έτσι συνέχισα να ακολουθώ το αυστηρό πρόγραμμα της Gwyneth, ετοιμάζοντας μια από τις συνταγές της.

Ημέρα 6 και 7:

Όσο σκεφτόμουν ότι οι ημέρες τελείωναν, τόσο λαχταρούσα ένα κανονικό πιάτο μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Αν και για να είμαι ειλικρινής οι περισσότερες συνταγές του βιβλίου ήταν νόστιμες και με κρατούσαν για ώρες χορτάτη. Το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν ότι απαγορευόταν να τρώω πολλές από τις αγαπημένες μου τροφές.

Τι συμπέρασμα έβγαλα από τη διατροφή της Gwyneth; Όταν μια διατροφή είναι πολύ στερητική ή έχει ένα ασυνήθιστο συνδυασμό τροφίμων δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και φυσικά μετά από μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει και μας κουράζει. Επίσης μελέτες έχουν δέιξει ότι όσοι ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής, αδυνατούν να κρατήσουν την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.  

Επίσης δεν πρέπει να σας ξεγελά το γεγονός ότι αρκετές διάσημες ακολουθούν παράξενες δίαιτες. Συνήθως η εμφάνισή τους οφείλεται σε κληρονομικά χαρακτηριστικά και από την άλλη μεριά έχουν δίπλα τους ένα στρατό από εκπαιδευτές, μάγειρες και στυλίστες οι οποίοι προσέχουν την εμφάνισή τους.

Τέλος πρέπει να επισημάνω ότι για να αφαιρέσετε ένα τρόφιμο ή ένα συστατικό από τη διατροφή σας, όπως είναι η γλουτένη, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο θέμα υγείας. Η δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη και δεν συστίνεται σε υγιείς ανθρώπους. Και φυσικά είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τους χωρίς πτυχία ειδικούς που μπορεί να υποστηρίζουν διάφορες τεχνικές, οι οποίες δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.