WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν κάνετε κάθε μέρα αυτές τις περίεργες ασκήσεις θα γίνετε πιο έξυπνοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Δεκεμβρίου 2017

15877358-1575037219177866-4947889444108632064-n.jpg

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Αν δημιουργείτε μια εικόνα με τον εαυτό σας να ολοκληρώνει μια δουλειά βοηθάτε τον εγκέφαλο σας να λειτουργήσει πιο γρήγορα και επίσης μπορεί να σας κάνει να θυμηθείτε αυτό που ενδεχομένως έχετε ξεχάσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι οποίοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν λέξεις που περιγράφουν την προσωπικότητά τους. Ο πιο εύκολος τρόπος για να θυμηθούν τις λέξεις ήταν να τις συμπεριλάβουν μέσα από πράξεις που είχαν κάνει. Για παράδειγμα να σκεφτούν ότι εργάζονται άρα είναι εργατικοί.

Διαβάστε εδώ: Ποια σνακ να τρώτε κάθε βράδυ για να χάσετε κιλά

Κάντε ντους με τα μάτια κλειστά

Όσο κάνετε ντους με κλειστά τα μάτια, θα παρατηρήσετε με τη βοήθεια των χεριών σας ποικίλες υφές του σώματός σας που δεν είχατε παρατηρήσει μέχρι τώρα και θα στείλετε μηνύματα στον εγκέφαλό σας. Δοκιμάστε να εντοπίσετε τη βρύση μόνο με τις αισθήσεις τη αφής όπως και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χωρίς να βλέπετε.

Αλλάξτε τις πρωινές σας δραστηριότητες

Μελέτες δείχνουν ότι εάν αλλάζετε συχνά την καθημερινή σας ρουτίνα αυξάνονται τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αν για παράδειγμα βγάζετε κάθε πρωί βόλτα το σκύλο σας, δοκιμάστε να αλλάξετε διαδρομή. Ακόμα αν έχετε τη συνήθεια να βλέπετε ειδήσεις σε ένα μόνο κανάλι, την επόμενη φορά επιλέξτε ένα κανάλι ή ένα πρόγραμμα που δεν έχετε ξαναδεί.

Γυρίστε τα αντικείμενα ανάποδα (κυριολεκτικά)

Όταν βλέπετε τα αντικείμενα ανάποδα, ο εγκέφαλος καταβάλει  μεγαλύτερη προσπάθεια για να ερμηνεύσει τα σχήματα και τα χρώματα. Γυρίστε ανάποδα το ρολόι του γραφείου σας ή το ημερολόγιο που έχετε στον τοίχο.

Αλλάξτε τα καθίσματα στο τραπέζι

Στις περισσότερες οικογένειες ο καθένας έχει τη δική του θέση στο τραπέζι. Ο εγκέφαλος όμως έχει ανάγκη από νέες εμπειρίες και τι πιο εύκολο από το να αλλάξετε τις θέσεις που κάθεστε στο οικογενειακό τραπέζι.

Ανοίξτε το παράθυρο του αυτοκινήτου

Προσπαθήστε να εντοπίσετε νέες μυρωδιές και ήχους. Όταν ανοίγετε το παράθυρο του αυτοκινήτου παρέχετε στον εγκέφαλό σας νέες εμπειρίες και είναι ότ,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για βοηθήσετε τη λειτουργία του.

Βάλτε σε τάξη τον εγκέφαλό σας

Κάντε  αυτή την άσκηση μνήμης: Διαβάστε τον παρακάτω δεκαψήφιο αριθμό 1995476002 και στη συνέχεια καλύψτε τον με το χέρι σας και προσπαθήστε να τον θυμηθείτε. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρετε. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι συνήθως μπορούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους μέχρι 7 αριθμούς. Αν όμως ομαδοποιήσετε τους αριθμούς, τότε θα τους θυμηθείτε πιο εύκολα.

Σαρώστε με το βλέμμα σας τα ράφια του σούπερ μάρκετ

Τα καταστήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχουν τα πιο κερδοφόρα αντικείμενα στα ράφια που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια. Άρα όταν ψωνίζετε δεν παρατηρείτε τα πάντα. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ σταματήστε σε οποιοδήποτε διάδρομο και κοιτάξτε τα ράφια από πάνω μέχρι κάτω. Αν υπάρχει κάτι που δεν έχετε δει ποτέ πριν, πάρτε το, διαβάστε τα συστατικά και σκεφτείτε το. Με αυτή την ενέργεια έχετε ήδη σπάσει την καθημερινή σας ρουτίνα και έχετε βιώσει κάτι νέο.

Διαβάστε δυνατά

Όταν διαβάζουμε δυνατά χρησιμοποιούμε διαφορετικά εγκεφαλικά κύτταρα από όταν διαβάζουμε από μέσα μας. Διαβάστε δυνατά με το σύντροφό σας ή ένα φίλο, εναλλάσσοντας τους ρόλους του αναγνώστη και του ακροατή.

Δοκιμάστε νέα φαγητά

Το οσφρητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει εκατομμύρια οσμές ενεργοποιώντας μοναδικούς συνδυασμούς υποδοχέων στη μύτη σας. Επίσης υπάρχει μια άμεση σύνδεση με το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, για αυτό οι νέες οσμές μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενα συναισθήματα. Ξεκινήστε να δοκιμάζετε νέες κουζίνες και μην τρώτε συνέχεια τα ίδια φαγητά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.