WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιανουαρίου 2018

25036819-372205676561384-3338750302797955072-n.jpg

Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή των trans λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως τα πατάκια, τα μπισκότα, τα σφολιατοειδή. Τα συγκεκριμένα λιπαρά μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση προβλημάτω ωορρηξίας. Ωστόσο δεν πρέπει να απαρνηθείτε όλα τα λιπαρά, γιατί η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής προσταγλανδίνης στο γυναικείο σώμα. Η προσταγλανδίνη είναι μια ορμονική ένωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή συστολή της μήτρας. Επίσης καρύδια και οι σπόροι συμβάλουν στη βέλτιστη παραγωγή ορμονών, ενώ το ελαιόλαδο παίζει ρόλο στην αύξηση του όγκου και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Μειώστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση απλούς υδατάνθρακες έχουν μικρότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που επιλέγουν τους σύνθετους υδατάνθρακες. Το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα προϊόντα με ραφιναρισμένο αλεύρι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Είναι λοιπόν σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά κ.α.

Διαβάστε εδώ: Έπινα κουρκουμά με γάλα για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που η έλλειψή του συνδέεται με την υπογονιμότητα. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, η μπανάνα, ο ανανάς, ο σολομός, οι σπόροι κολοκύθας, το λάχανο, το φαγόπυρο κ.α.

Το σελήνιο είναι ένα ακόμη ιχνοστοιχείο το οποίο επηρεάζει τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως το σελήνιο συμβάλει στην καλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, αλλά και στην αυξημένη γονιμότητα και στα δυο φύλα.

Τέλος η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότερες είναι πως τόσο το λίγα όσο και τα πολλά κιλά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές εμμήνου ρύσεως μέχρι και αμηνόρροια. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.