Μικρά μυστικά για να μην πάθετε ουρολοίμωξη

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή 2 Μάρτιος 2018
27582025-2039832719639835-6193344240991338496-n.jpg

Πίνετε αρκετά υγρά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συχνά την τουαλέτα και ως εκ τούτου να καθαρίσετε την κύστη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον τα υγρά και κυρίως το νερό, εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Οι γιατροί συστήνουν 6-8 φλιτζάνια την ημέρα.

Να πηγαίνετε συχνά στη τουαλέτα. Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεστε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη σας. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το μπάνιο τουλάχιστον μια φορά κάθε 4 με 6 ώρες και πιο συχνά (περίπου κάθε 3 ώρες), αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλετε και να κάνετε συνέχεια κολπικές πλύσεις, διότι θα διαταράξετε τη φυσική ισορροπία στον κόλπο σας και έτσι θα επιτρέψετε στα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν. Με αποτέλεσμα να προκληθούν λοιμώξεις στον κόλπο, αλλά και στην ουρήθρα.

Καταναλώστε Cranberries. Αυτά τα μικρά φρούτα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στον ιστό της ουροδόχου κύστης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν χυμούς μούρων, έχουν  ένα 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν τα Cranberries δεν είναι μια μαγική θεραπεία, απλά συμβάλουν στη μείωση των πιθανοτήτων της ουρολοίμωξης.

Φορέστε άνετα εσώρουχα. Ένα ύφασμα που είναι σφιχτό, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιδανικό για τα βακτήρια. Άρα, καλό είναι να επιλέγετε εσώρουχα που να είναι άνετα και να φτιαγμένα από βαμβάκι. Και ιδίως αν έχετε συχνά ουρολοιμώξεις επιλέξετε να είναι τα ρούχα σας 100% βαμβάκι.

Πάρτε προβιοτικά για την υγεία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν, ότι η  χρήση των προβιοτικών  βοηθάει στις ουρολογικές παθήσεις. Επίσης, μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν προβιοτικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Αν και αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση, η λήψη ενός συμπληρώματος προβιοτικών είναι μια απλή, φθηνή και πρακτική λύση, που μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αλλεργιών και του  κοιλιακού άλγους.