WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταρρίπτουμε τους πιο μεγάλους μύθους διατροφής του σήμερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαρτίου 2018

foodiesfeed-com-pumpkin-pie-oatmeal-with-fresh-fruit.jpg

Μύθος#1  Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα Superfoods για την επίττευξη της υγείας σας. Συχνά, τα φρούτα ή τα λαχανικά δηλώνονται ως “superfoods”, με βάση τη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν ακούτε για superfoods, να υποθέτετε ότι, πρέπει να καταναλώνετε μόνο αυτές τις τροφές. Τίποτα όμως, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Μελέτες δείχνουν ότι, θα πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

Μύθος#2  Μόνο εκείνοι που είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πρέπει να το κόψουν. Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας επανέλαβε τη σημασία της μείωσης του νατρίου στις διατροφικές οδηγίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι, θα πρέπει να περιοριστεί σε 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά ημέρα, για τους υγιείς ανθρώπους, και ακόμα χαμηλότερα, στο 1.500 mg, αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για υπέρταση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, ο κανόνας αυτός ισχύει μόνο για όσους είναι “ευαίσθητοι στο αλάτι." Όμως, η αλήθεια είναι, ότι είμαστε όλοι ευαίσθητοι στο αλάτι σε κάποιο βαθμό - και η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς είναι ευάλωτοι στους κινδύνους μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ενενήντα τοις εκατό από εμάς θα αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση. Άρα, η μείωση του νατρίου στη διατροφή μας είναι μια δημόσια ανάγκη για την υγεία και θα ωφελήσει όλους μας.

Διαβάστε εδώ: Πώς πήρα κιλά τρώγοντας μόνο σαλάτες

Μύθος#3  Μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος. Η εξάλειψη της γλουτένης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις διατροφής του σήμερα. Ενώ τα άτομα με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη, πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη, δεκάδες άλλοι επίσης, αποφεύγουν αυτή την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Πολλόι πιστεύουν ότι, εαν τη βγάλουν από τη δίαιτα τους , θα χάσουν κιλά και θα βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση. Όμως, υπάρχουν πιο υγιείς τρόποι για να χάσετε βάρος. Αυτή η διατροφική μανία μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αυτά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μύθος#4  Τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Πολλοί θεωρούν, ότι τα προϊόντα που δεν είναι φρέσκα, όπως  κονσέρβες, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα, δεν μετράνε σαν μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών. Ωστόσο, το USDA(Department of Agriculture) δεν διαφοροποιεί τις τροφές με βάση τη μορφή τους. Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, μπορούν να προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα.

Μύθος#5  Η ζάχαρη είναι τοξική. Ενώ οι περισσότεροι σίγουρα τρώτε πιο πολύ ζάχαρη από ό, τι είναι υγιεινό, δεν δικαιολογεί την παράνοια ότι, η ζάχαρη είναι τοξική. Παρά το γεγονός ότι, μερικοί δυσφημούν τη ζάχαρη, ως αιτία για τα πάντα, όπως παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από μακροχρόνιες μελέτες, για να πούμε, ότι η ζάχαρη από μόνη της προκαλεί όλες τις ασθένειες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι η κατανάλωση ζάχαρης, σε βάρος των τροφίμων που παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, σίγουρα δεν είναι μια συνταγή για τη βέλτιστη υγεία.

Μύθος#6 Η σόγια είναι επικίνδυνη. Οι μύθοι για τη σόγια αφθονούν, υποστηρίζοντας  ότι, κυρίως  προκαλεί  καρκίνο του μαστού. Κάποτε υπήρχε ανησυχία ότι, οι ενώσεις στη σόγια, γνωστές ως φυτοοιστρογόνα, θα μπορούσαν να προωθήσουν διάφορες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού. Τώρα έχουμε περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και δεν υπάρχει κανένα σημάδι της αύξησης του κινδύνου. Μέτρια κατανάλωση -. μια με δύο μερίδες την ημέρα - θεωρείται πλέον ασφαλής

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.