WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες για να έχουν ορμονική ισορροπία


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαΐου 2018

29089067-2042585919400850-824816256942080000-n.jpg

Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να καταπολεμήσουν τα υπερβολικά οιστρογόνα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να συμβεί και πριν από την εμμηνόπαυση στις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Πουλερικά, λιπαρά ψάρια, και πρωτεΐνη σόγιας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες χάνουν πιο εύκολα τα περιττά κιλά όταν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης που καταναλώνουν προέρχεται από αυτές τις τροφές. Επίσης ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ενώ τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, σαρδέλες προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τους διάφορους τύπους καρκίνου.

Διαβάστε εδώ: Tips για να έχετε υγιή θυρεοειδή

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη βιταμίνης Β μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κατάθλιψης. Οι γυναίκες από όλες τις ηλικίες πρέπει να καταναλώνουν τροφές που να περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βοδινό κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Καλό είναι να αποφεύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Και αυτό γιατί εκτός ότι θα έχετε καλύτερη υγεία, θα μπορέσετε επίσης να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια μελέτη από περίπου 17.000 γυναίκες διαπίστωσε, ότι εκείνες που έτρωγαν κυρίως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ανέφεραν λιγότερα περιστατικά με εξάψεις.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη της βιταμίνης D

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, καλό είναι να επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τροφές, όπως, πατατάκια, κριτσίνια και κονσερβοποιημένα προϊόντα, περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία. Άρα, να προτιμάτε τροφές ολικής άλεσης, όπως μαύρο ψωμί και ρύζι ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.