WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν πίνετε κάθε μέρα χυμό ντομάτας


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαΐου 2018

b303058dcf050c6fc971ea6d640101ec691e6e04.jpg

Καταρχάς να τονίσουμε ότι θα αναφερθούμε στο χυμό από φρέσκιες ντομάτες όχι εμπορίου. Έτσι λοιπόν εάν ξεκινήσετε να φτιάχνετε κάθε πρωί χυμό ντομάτας το πρώτο που θα διαπιστώσετε είναι ότι θα αυξηθεί το αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να μην τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που ενώ μπορεί να μειώνονται γιατί γίνεται χυμός, παρόλα αυτά παραμένει μια επαρκή ποσότητα ινών ικανή να σας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

Διαβάστε εδώ: Τι δείχνει το χρώμα της περιόδου για την υγεία σας

Όμως τα οφέλη δεν σταματάνε εδώ. Η καθημερινή κατανάλωση του χυμού βοηθάει επίσης την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν εντερικές δυσλειτουργίες που τους ταλαιπωρούν για χρόνια. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η ντομάτα, προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνουν τις εντερικές διαταραχές και ρυθμίζουν την πέψη. Και φυσικά ο ντοματοχυμός  αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν νερό, έτσι ώστε να ενυδατώνονται κυρίως τις ημέρες που κάνει πολλή ζέστη.

Ένα άλλο θετικό είναι πως η ντομάτα περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες. Το κατακκόκινο αυτό λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φυλλικό οξύ. Και τι πιο εύκολος τρόπος από το να έχουν πάντα στο ψυγείο τους φρέσκο ντοματοχυμό.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας όπως οι σάλτσες περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.  Το λυκοπένιο είναι φυτοχημική ένωση που προσδίδει το κόκκινο χρωμα στις ντομάτες και υπάρχει σε μικρότερες ποσότητα στις φράουλες και στο καρπούζι. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας καθώς έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει την επίδραση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.