WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακολούθησα την κετογονική δίαιτα για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουνίου 2018

toa-heftiba-205003-unsplash.jpg

Καταρχάς να σας εξηγήσω τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη δίαιτα. Ως κετογονική δίαιτα ορίζουμε ένα σχήμα διατροφής το οποίο βασίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, μία κατάσταση γνωστή και ως κέτωση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη και στρέφεται στη χρήση κετόνων.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε έπρεπε για ένα μήνα να περιορίσω τους υδατάνθρακες και να αυξήσω την κατανάλωση καλών λιπαρών. Εφοδιάστηκα λοιπόν με ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ταχίνι, φρούτα χωρίς πολλά σάκχαρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά ό,τι περιείχε λιπαρά. Οι τροφές που δεν μπορούσα να καταναλώσω ή κατανάλωνα σε πολύ μικρή ποσότητα ήταν τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα αμυλούχα λαχανικά και πολλά όσπρια και φρούτα. Συγκριμένα η διατροφή μου αποτελείτο από 20% πρωτεΐνες, 5% υδατάνθρακες, 75% από λίπος.

Διαβάστε εδώ: Δείτε πώς θα σταματήσετε το βραδινό τσιμπολόγημα

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να ακολουθήσω τη συγκεκριμένη δίαιτα γιατί έπρεπε να απαρνηθώ πολλά αγαπημένα μου φαγητά. Το αποτέλεσμα ήταν να έχω αρκετά νεύρα μέσα στην ημέρα, να υποφέρω από συχνούς πονοκεφάλους και γενικά να νιώθω υποτονική. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός το σώμα μου άρχιζε να συνηθίζει τη συγκεκριμένη δίαιτα, όμως το μυαλό μου δεν συνήθιζε με τίποτα. Υπήρχαν στιγμές που λαχταρούσα τόσο πολύ την αγαπημένη μου σοκολάτα που ήμουν στο τσακ να παρατήσω το πείραμα για χάρη της. Παρόλα αυτά αντιστάθηκα και κατάφερα να βγάλω εις πέρας τη δοκιμασία.

Εκτός όμως από τα αρνητικά της κετογονικής δίαιτας, υπάρχουν και ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό όπως είναι η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, η βελτίωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα και η μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Επίσης αξίζει να επισημάνω πως η κετογονική διατροφή χρησιμοποιείται στα επιληπτικά παιδιά και είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του παιδιού.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορεί να παχύνετε τρώγοντας σαλάτες

Από το 1960 όμως και μετά η κετογονική δίαιτα άρχισε να χρησιμοποιείται και να μελετάται και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Κάτι που παρατήρησα όταν τελείωσα το πείραμα, αφού έχασα δυο κιλά. Παρόλα αυτά η αυθαίρετη μείωση της πρόσληψης των υδατανθράκων δε θεωρείται  κετογονική δίαιτα. Το ποσοστό λίπους της διατροφής θα πρέπει να εξατομικεύεται κάθε φορά για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δίαιτας.

Τέλος θα πρέπει να έχετε κατά νου πως είτε χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη δίαιτα για θεραπευτικούς σκοπούς, είτε για απώλεια βάρους θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τη γνώμη ενός ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου ώστε να μην προκαλέσετε κάποια βλάβη στην υγεία σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.