WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα έχετε υγιή καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουλίου 2018

lidya-nada-636142-unsplash.jpg

Παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις, συχνά θεωρούνται ως ένα πρόβλημα για τους άνδρες, όλο και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακή νόσο κάθε χρόνο. Η διατροφή και οι επιλογές στον τρόπο ζωής μιας γυναίκας, μπορεί να διαδραματίσουν έναν μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς της.

Όμως, ενώ μπορείτε να αλλάξετε το τι τρώτε και το πόσο ασκείστε, υπάρχουν μερικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να τους αλλάξετε,  όπως είναι : η γήρανση, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και κάποιο προηγούμενο Heart Attack.

Για να έχετε μια γερή καρδιά, πρέπει να επιλέξτε υγιή τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Επίσης, περιορίστε τις θερμίδες και καταναλώστε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να κρατήσουν μακριά τα κιλά.

Λίπη και καρδιά. Η ποσότητα και το είδος του λίπους που τρώτε κάνει τη διαφορά. Το λίπος θα πρέπει να αποτελεί το 20 τοις εκατό έως και 35 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων σας, αλλά μόνο το 10 τοις εκατό των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη. Έρευνες δείχνουν ότι, η κατανάλωση πάρα πολύ κορεσμένου λίπους δεν κάνει καλό στην καρδιά. Τροφές όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα λιπαρά κρέατα, το βούτυρο, το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, περιέχουν αρκετά κορεσμένα λίπη και καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Έχει αποδειχθεί ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ευεργετικά για τα επίπεδα της χοληστερόλης και για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Τα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι χρήσιμα για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακή προσβολή.

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα σημάδια ότι μπαίνετε σε πρόωρη εμμηνόπαυση

Φρούτα και Λαχανικά. Περιλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, που είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, και βοηθάνε ώστε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης να είναι υπό έλεγχο. Είναι γνωστό ότι, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Άρα, ο στόχος κάθε γυναίκας πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φλιτζάνια φρούτων και τρία φλιτζάνια λαχανικών καθημερινά.

Αργή και σταθερή απώλεια βάρους για την υγεία της καρδιάς.  Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τότε η σταδιακή απώλεια βάρους προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη γενική υγεία. Γενικά η υγεία σας θα βελτιωθεί αισθητά με μια πτώση του πέντε έως 10 τοις εκατό του βάρους σας. Κάντε τουλάχιστον 30' άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και αυτό θα σας βοηθήσει με την απώλεια βάρους και στο να έχετε μια υγιή καρδιά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.