WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε ποιες είναι οι νέες τάσεις στη δίαιτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Αυγούστου 2018

27573450_1997408830584500_3200507705110298624_n.jpg

Εάν δοκιμάσετε να βάλετε τη λέξη diet σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατομμύρια αποτελέσματα και φυσικά θα ανακαλύψετε χιλιάδες επαναστατικές δίαιτες που υποστηρίζουν ότι θα σας απαλλάξουν από τα περιττά κιλά ως δια μαγείας.

Αυτοί οι διάφοροι μέθοδοι αδυνατίσματος που βγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο επικαλούνται μηχανισμούς που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά συνήθως αυτοί οι μέθοδοι είναι αντιγραφή παλιών διατροφικών προγραμμάτων με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα. Εμείς βρήκαμε τις πιο δημοφιλείς δίαιτες για φέτος.

Διατροφή χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Πρόκειται για μια διατροφή που βασίζεται στην επιλογή τροφών με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Και για όσους δεν γνωρίζουν ο Γλυκαιμικός Δέικτης μας βοηθάει να κατατάσσουμε τις τροφές ανάλογα με το πώς επιδρούν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία απελευθερώνουν σταδιακά τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κορεσμό και να μην πεινάμε πολύ γρήγορη. Η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αν και δεν είναι καινούρια δίαιτα, ωστόσο αυτή η τάση φαίνεται να εδραιώνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο. Από τη μια υπάρχουν οι άνθρωποι που όντως έχουν ανάγκη από μια διατροφή χωρίς γλουτένη, εξαιτίας της κοιλιοκάκης, και από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι κόβοντας τα προϊόντα σιταριού θα χάσουν κιλά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια από τις πιο ισχυρές τάσεις που θα ασχολούμαστε όλο και περισσότερο στο μέλλον. Όμως καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι δεν θα χάσετε κιλά επειδή ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, αλλά επειδή σταματήσατε να τρώτε γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντί λοιπόν, να την αποφεύγετε, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή, ώστε να πετύχετε την απώλεια βάρους χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας τροφές και τα θρεπτικά συστατικά.

Δίαιτα με παγάκια. Εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ο γαστρεντερολόγος Brian Weiner, ο οποίος συστήνει να καταναλώνουμε 4 φλιτζάνια παγάκια την ημέρα και με αυτή την ποσότητα ισχυρίζεται ότι θα χάσουμε κιλά, χωρίς να αλλάξουμε κάτι άλλο στη διατροφή μας. Ο Weiner εξηγεί ότι όταν τρώμε πάγο βοηθάμε στην ενίσχυση του μεταβολισμού, διότι ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες στην προσπάθεια του να λιώσει τον πάγο και να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Όμως, ο ιατρός επισημαίνει ότι εάν αρχίσουμε να χάνουμε βάρος, θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε παγάκια γιατί τότε μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Και καταλήγει λέγοντας ότι η κατανάλωση πάγου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν όμως τρώμε μεγάλη ποσότητα μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι όταν καταναλώνουμε παγάκια ενυδατώνουμε τον οργανισμό, αφού 4 φλιτζάνια παγάκια ισοδυναμούν με ένα λίτρο νερό. Και όπως γνωρίζουμε το νερό είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Επίσης, τα παγάκια δεν πίνουμε αλλά τα τρώμε και μελέτες έχουν δείξει ότι από μόνη της η διαδικασία της μάσησης μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορούν να μας παχύνουν τα φρούτα

Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης δίαιτας προτείνουν ένα διατροφικό πρόγραμμα υψηλής περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά και φτωχό σε υδατάνθρακες, στο οποίο δεν επιτρέπεται η ζάχαρη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές η δίαιτα με πολλά λιπαρά βοηθάει το σώμα να κάψει το λίπος. Τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια είναι ευεργετικά για την υγεία και βοηθάνε στην απώλεια βάρους, όμως χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης δίαιτας, ενώ κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν στομαχικές διαταραχές.

Διαβάστε εδώ: Αυτές οι τροφές ενισχύουν το μαύρισμα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια 5-10% του βάρους, δηλαδή μια διατροφή που οδηγεί σε απώλεια μισού με ένα κιλού την εβδομάδα. Επίσης είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή που να είναι θρεπτικά πλήρης, να προσαρμόζεται στο τρόπος ζωή σας και να μην περιλαμβάνει τροφές που δεν θέλετε ή δεν πρέπει να καταναλώνετε. Μαγικές δίαιτες δεν υπάρχουν, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί 6 τάσεις που θα φοράμε το φθινόπωρο 2018

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.