Ο λόγος για τον οποίο επιλέγει κάποιος να γίνει χορτοφάγος είναι προσωπικός. Κάποιοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους. Άλλους πάλι τους απασχολούν τα θέματα ηθικής και προστασίας των ζώων. Έτσι λοιπόν σκεπτόμενη τα παραπάνω αποφάσισα να κόψω το κρέας. Η αλήθεια είναι ότι καταναλώνω ψάρι και γαλακτοκομικά, αλλά δεν τρώω κρέας και πουλερικά.
Πριν όμως ξεκινήσω να σας εξιστορώ τι μου συνέβη, θα αναλύσουμε τον όρο χορτοφαγία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους. Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Ας δούμε τις κατηγορίες που υπάρχουν.
Γαλακτο-χορτοφαγία. Απαγορεύεται το κρέας και τα αυγά, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία. Απαγορεύεται το κρέας, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αποτελεί προς το παρόν την πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στο δυτικό κόσμο.
Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφαγία. Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών και ενδεχομένως οστρακόδερμων, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος.
Αυγο-χορτοφαγία. Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
Αυστηρή χορτοφαγία. Οι αυστηρά χορτοφάγοι, γνωστοί ως vegans, δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ, δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.
Φρουτοφαγία είναι η διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών. Μερικοί φρουτοφάγοι τρώνε μόνο φυτικά προϊόντα που έχουν ήδη πέσει από φυτά.
Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Όταν λοιπόν αποφάσισα να σταματήσω να τρώω κρέας πριν ένα χρόνο, κάτι που συνεχίζω μέχρι σήμερα, ένιωθα πως συμβάλω έστω και λίγο στο να ζήσει ένα ζώο. Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αυτό του συναίσθημα, όμως δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστούμε πως πίσω από το κρέας που απολαμβάνουμε στο πιάτο μας κρύβεται ένας ενεργοβόρος μηχανισμός που καταστρέφει τα δάση, μολύνει τους ωκεανούς και τον αέρα και ευθύνεται για μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο τρόπος που εκτρέφουμε τα ζώα είναι υπεύθυνος για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων και οικολογικών προβλημάτων. Ενώ η επανεξέτασή του κρίνεται αναγκαία, γιατί στα επόμενα 50 χρόνια θα πρέπει να θρέψουμε άλλα 3 δισεκατομμύρια στόματα.
Ωραία το ψυχολογικό και τοπ περιβαλλοντικό κομμάτι, τι έγινε όμως στην πράξη; Τι έπαθα τελικά, κόβοντας το κρέας; Πρέπει να ομολογήσω ότι η πρώτη διαφορά που ανακάλυψα ανάμεσα στην κρεατοφαγία και στη χορτοφαγία, είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση είχα περισσότερες επιλογές. Ναι όσο περίεργο και αν σας ακούγετε είναι αλήθεια. Και θα το διαπιστώσετε αν ψάξετε στο διαδίκτυο και δείτε πόσες πολλές συνταγές, άπειρες θα έλεγα, υπάρχουν για τους χορτοφάγους. Είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κρέας, το τελευταίο που θα αναρωτηθεί είναι: «Τι να μαγειρέψω σήμερα;».
Τώρα θα σκεφτείτε και την πρωτεΐνη από πού την έπαιρνα; Και εδώ θα πω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν ακούμε τη λέξη «χορτοφαγία» να σκεφτόμαστε την έλλειψη πρωτεΐνης. Γιατί το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χορτοφάγος είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, η οποία βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Όσο αφορά τα υπόλοιπα συστατικά, ανάμεσα τους και η πρωτεΐνη, μπορούμε να τα πάρουμε και από τις φυτικές τροφές, αρκεί να κάνουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς.
Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά
Η χορτοφαγία για εμένα αποδείχθηκε το ίδιο εύκολη όπως και η κρεατοφαγία. Σημαντικός σύμμαχος σε αυτή μου την προσπάθεια ήταν οι μελέτες, οι οποίες εκθειάζουν τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης ή της απουσίας κρέατος από το διαιτολόγιο. Έτσι λοιπόν οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και συνεπώς κινδυνεύουν λιγότερο από το να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έχουν καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ, χαμηλότερη πίεση και λιγότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και διάφορων μορφών καρκίνου.
Το μοναδικό πράγμα που μου φάνηκε λίγο ενοχλητικό, κυρίως τον πρώτο καιρό, ήταν οι ερωτήσεις που δεχόμουν από τους γνωστούς μου. Ομολογουμένως υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν πώς γίνεται να υπάρχει ζωή και χωρίς κρέας. Άκουσα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: «Καλά άρρωστη είσαι και δεν τρως κρέας;» «Δεν τρως κρέας και πώς ζεις;» «Δεν τρως κρέας και από πού παίρνεις την πρωτεΐνη;» και η χειρότερη ατάκα από όλες «Δεν τρώει κρέας! Δεν πρέπει να είναι και πολύ στα καλά της!»
Παρόλο όμως τις ενοχλητικές ερωτήσεις, συνέχισα και συνεχίζω να μην τρώω κρέας, αφού τα οφέλη που αποκομίζω είναι πολλά περισσότερα από αυτά που με ενοχλούν. Γιατί η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, έτσι όπως ξέρεις ότι θα φας κρέας μια φορά την εβδομάδα, έτσι ξέρεις και ότι δεν θα φας.'
Πηγή φωτογραφίας: /www.instagram.com/klaraslife
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.