WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να κοιμάμαι 9 ώρες κάθε βράδυ και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Οκτωβρίου 2018

attractive-beautiful-beauty-923310.jpg

Στις μέρες μας σπάνια θα ακούσεις έναν άνθρωπο να πει πως κοιμάται καλά. Το άγχος και οι έγνοιες κάνουν τον περισσότερο κόσμο να στριφογυρνάει σα σβούρα στο κρεβάτι και να μετράει προβατάκια. Φυσικά δεν θα μπορούσα να αποτελώ εξαίρεση στο να μετράω προβατάκια, σκυλάκια, γατάκια και οτιδήποτε άλλο μου ερχόταν στο μυαλό προκειμένου να καταφέρω να κοιμηθώ.

Ωστόσο ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας αφού προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι υγιείς ενήλικες και ηλικιωμένοι θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ για να λάβουν όλα τα οφέλη. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να βρω τρόπους ώστε να κοιμάμαι περισσότερες ώρες. Και τα κατάφερα. Και από τότε πολλά άλλαξαν. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Ξεκίνησα να τρώω λιγότερο. Εάν οι συνήθειες του ύπνου μας είναι κακές, μπορεί να αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Αυτό πυροδοτεί τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει χημικές ουσίες οι οποίες σηματοδοτούν την πείνα και τελικά οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους. Έτσι λοιπόν όταν ξεκίνησα να κοιμάμαι 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ παρατήρησα πως οι έρευνες έχουν δίκιο, αφού όντως έτρωγα λιγότερο.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Σταμάτησα να αρρωσταίνω τόσο συχνά. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ωστόσο από τότε που κοιμόμουν περισσότερο ενισχύθηκε το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη το 2013, διαπιστώθηκε ότι ο κακός ύπνος αυξάνει την ποσότητα φλεγμονωδών ενώσεων στο σώμα ενός ατόμου. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση άσθματος και αλλεργιών. Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται για τέσσερις έως πέντε ώρες τη νύχτα έχουν ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Είχα καλύτερη μνήμη. Με το που ξεκίνησα να κοιμάμαι πολλές ώρες διαπίστωσα πως την επόμενη ημέρα θυμόμουν καλύτερα τις δουλειές που είχα να κάνω. Και δεν ήταν τυχαίο γεγονός αφού έρευνες έχουν δείξει πως ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης και στη δημιουργική σκέψη.

Οι ώρες ύπνου που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αναμφισβήτητα όμως ο ποιοτικός ύπνος προσφέρει οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ευεξία και την ομορφιά. Από την άλλη μεριά η αναγνώριση των συνανθρώπων μας που μπορεί να έχουν κάποια διαταραχή του ύπνου, οδηγεί σε έγκαιρη αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.