WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν κάθε πρωί πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό για να χάσετε κιλά, ίσως να το ξανασκεφτείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Δεκεμβρίου 2018

beautiful-beauty-blond-hair-1458562.jpg

Εάν προσπαθείτε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας για να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος πιο γρήγορα, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό  νερό κάθε πρωί. Πριν όμως υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια με σκοπό να χάσετε κιλά, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Καταρχάς να επισημάνω πως οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι: Ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από αυτούς τους 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο Βασικός Μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate). Τι είναι ο B.M.R; Είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα, όμως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση.

Διαβάστε εδώ: Γνωστή διαιτολόγος αποκαλύπτει το μυστικό για να χάσουμε εύκολα τα περιττά κιλά

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σας; Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι ο μεταβολισμός σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Στην πιο απλοϊκή μορφή του, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία του σώματός κατά την οποία λαμβάνει καύσιμα από τις τροφές και τα υγρά και τη μετατρέπει σε ή αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώτε κάτι - μια πίτσα, το αγαπημένο σας σνακ - το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και στη συνέχεια η εν λόγω ενέργεια είτε θα χρησιμοποιηθεί αμέσως είτε θα αποθηκευτεί.

Μετά λοιπόν από όλα τα παραπάνω δε σας φαίνεται λίγο περίεργο να μπορείτε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας πίνοντας μόνο νερό; Σίγουρα εάν κάθε πρωί που ξυπνάτε συνηθίζετε να πίνετε ένα ή και περισσότερα ποτήρια νερό μόνο καλό κάνετε στον οργανισμό σας, αφού τον κρατάτε ενυδατωμένο. Όμως αυτή η συνήθεια δε θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

 Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Τα μυϊκά κύτταρα είναι πιο μεταβολικά ενεργά από το λίπος. Αυτό σημαίνει πως όσο κρατάτε τη μυϊκή σας μάζα αυξημένη, το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Εάν λοιπόν θέλετε να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, έφτασε η στιγμή να επισκεφτείτε το γυμναστήριο της γειτονιά σας ή να ξεκινήσετε κάποιο άθλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ρόφημα για να το πετύχετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.