WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν προσθέσετε αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας θα τρώτε λιγότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαΐου 2019

dane-deaner-1561447-unsplash.jpg

Μας αρέσει πολύ όταν η επιστήμη επιβεβαιώνει κάτι που θέλουμε να είναι αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, έχει να κάνει με το αγαπημένο μας φρούτο, το αβοκάντο και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε λιγότερο.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Illinois εξέτασε 31 υπέρβαρους ενήλικες να τρώνε είτε ένα γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με 76 τοις εκατό υδατάνθρακες, λίπη 14 τοις εκατό και συνολικά 680 θερμίδες ή ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που είχε τις ίδιες ποσότητες θερμίδων και ολικού λίπους, αλλά μείωσε τους υδατάνθρακες, έτσι ώστε το λίπος να ήταν υψηλότερο ποσοστό του πλήρους γεύματος. Σε αυτά τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα άτομα έφαγαν είτε το ήμισυ ενός αβοκάντο, για ένα γεύμα που ήταν περίπου 40 τοις εκατό λίπος και 51 τοις εκατό υδατάνθρακες ή ολόκληρο αβοκάντο. Στη συνέχεια κλήθηκαν να αξιολογήσουν το αίσθημα κορεσμού.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - είτε με μισό είτε με ολόκληρο το αβοκάντο - ήταν γενικότερα πιο ικανοποιητικά και ένιωθαν κορεσμό για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ερευνητές εξέτασαν τα αμινοξέα που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις και τα βρήκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε όσους κατανάλωσαν αβοκάντο. Από την άλλη πλευρά, βρήκαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης - που μπορεί να αυξήσουν την όρεξή και να προκαλέσουν υπερκατανάλωση τροφής - σε άτομα που δεν είχαν στο γεύμα τους αβοκάντο.

Αν και η μελέτη δεν επικεντρώθηκε ειδικά στην απώλεια βάρους, μπορούμε να συμπεράνουμε πως τα καλά λιπαρά οξέα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια κιλών.

Όλα τα καλά λίπη μπορεί να βοηθήσουν στο περιορισμό της υπερκατανάλωσης τροφής, από την άλλη μεριά τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.Οι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.

Διαβάστε εδώ: Σνακ χαμηλά σε θερμίδες για να περιορίσετε την πείνα και να χάσετε βάρος

Όσον αφορά τα αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, όπως το κορεσμένο λίπος, αλλά προστατεύουν κιόλας από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη.

Η υψηλή διατροφική του αξία σε συνδυασμό με τη μοναδική του γεύση, το καθιστούν ένα ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο τρόφιμο τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές επιλογές. Δε μένει παρά να το δοκιμάσετε και να απολαύσετε την ιδιαίτερη γεύση του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.