WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χειρότερα τρόφιμα για την καρδιά σας, σύμφωνα με τους καρδιολόγους και τους διαιτολόγους


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαΐου 2019

kal-visuals-590869-unsplash.jpg

Τα υγιεινά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την κακή LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Τα ωμέγα-3, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο , οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά καθιστούν τη μεσογειακή διατροφή και δίαιτα DASH κορυφαίες επιλογές για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Η επιστήμη υποστηρίζει πως μια διατροφή που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα μάθετε ποια είναι, όχι τα καλύτερα, αλλά τα χειρότερα τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Όλα τα επεξεργασμένα αλλαντικά περιέχουν νιτρικό νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεγμονής, που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Χοτ ντογκ

Τα λουκάνικα έχουν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Ακόμα και οι επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τείνουν να είναι πλούσια με αλάτι. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη νατρίου, καθώς περισσότερο διαιτητικό νάτριο οδηγεί συχνά σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Έτοιμα κοτόπουλα

Τα έτοιμα ψημένα κοτόπουλα περιέχουν περισσότερο αλάτι από τα σπιτικά. Βρείτε συνταγές που σας αρέσουν και μαγειρέψτε το δικό σας κοτόπουλο στο σπίτι χωρίς να προσθέσετε πολύ αλάτι και αφαιρώντας το δέρμα, ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε εδώ: 7 εκπληκτικά οφέλη του κουρκουμά στο σώμα σας

Επιτραπέζιο αλάτι

Περίπου το 70% της συνολικής κατανάλωσης νατρίου προέρχεται από τρόφιμα που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ. Ένα άλλο 15% βρίσκεται φυσικά στα συστατικά. Αλλά υπάρχει και ένα 15 τοις εκατό περίπου νατρίου που ελέγχουμε απόλυτα με το μαγείρεμα.

Ξεκινήστε προσθέτοντας το μισό από αυτό που ζητάει μια συνταγή και με τον καιρό προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα καρυκεύματα.

Συσκευασμένα σνακ χωρίς λίπος

Τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά ήταν κάποτε γνωστά ως υγιεινή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όχι πια. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγετε προϊόντα στη συσκευασία των οποίων αναγράφεται πως δεν περιέχουν λιπαρά, γιατί συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων για να καθορίσετε πόσα γραμμάρια ζάχαρης μπορεί να έχουν προστεθεί ως υποκατάστατο λίπους.

Δημητριακά πρωινού

Πολλά δημητριακά πρωινού είναι πλούσια σε ζάχαρη για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι ειδικοί συμφωνούν πως μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη με απειλή, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία, τη φλεγμονή, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τηγανιτά

Όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα έχουν κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Κονσερβοποιημένες σούπες

Ενώ οι κλίμακες νατρίου μπορεί να ποικίλουν, οι περισσότεροι ζωμοί περιέχουν τουλάχιστον 500 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά φλιτζάνι. Οι κονσερβοποιημένες σούπες είναι εξαιρετικά υψηλές σε νάτριο, που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και να επιδεινώσει την κατάσταση των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς

Κόκκινο κρέας

Στόχος είναι να ενσωματωθούν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια και ξηροί καρποί, στη διατροφή μας, με σκοπό την καλύτερη υγεία της καρδίας. Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μια μελέτη του 2018 από την European Heart Journal έδειξε πως σε σύγκριση με τις πηγές λευκού κρέατος ή χορτοφαγικών πρωτεϊνών, το κόκκινο κρέας προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερα βακτήρια εντέρου Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO) κατά την πέψη. Οι υψηλές ποσότητες TMAO στο σώμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ενεργειακά ποτά

Ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες του άγχους που διέρχονται μέσα από το σώμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης . Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων - ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Αλκοόλ

Τα πάντα με μέτρο. Αλλά εάν πάσχετε ήδη από υψηλή αρτηριακή πίεση ή γνωρίζετε ότι έχετε υψηλά τριγλυκερίδια, τότε η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση προσθέτει θερμίδες στην καθημερινή διατροφή σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, παράγοντας που συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.