Μίνι εγκεφαλικό: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Το μίνι εγκεφαλικό αν και πιο ήπιο, είναι εξίσου επικίνδυνο και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι αρκετοί άνθρωποι το έχουν πάθει χωρίς να το γνωρίζουν.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η American Heart Association έδειξε ότι μεταξύ 2.040 ενήλικων συμμετεχόντων ποσοστό 35% είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μίνι εγκεφαλικού, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα σε ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα.

Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

Αλλαγές στην όραση

Δυσφασία (δυσκολία στην ομιλία)

Σύγχυση

Θέματα ισορροπίας

Μυρμήγκιασμα

Ζάλη

Λιποθυμία

Aνώμαλη αίσθηση γεύσης

Aνώμαλη αίσθηση οσμής

Αδυναμία ή μούδιασμα μόνο στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου

Οι ασθενείς αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια  του επεισοδίου δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ή να κατανοήσουν λέξεις. Μάλιστα η δυσφασία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα του μίνι εγκεφαλικού. Άλλα προβλήματα ομιλίας μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατανόηση λέξεων.

Πρόβλημα στην όραση

Μερικές φορές στο μίνι εγκεφαλικό εμφανίζεται διαταραχή της όρασης γνωστή ως παροδική μονοφθαλμική τύφλωση.  Αυτό μπορεί να διαρκέσει για δευτερόλεπτα ή λεπτά. Η έκθεση σε έντονο φως μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκολία στην όραση. Μπορεί για παράδειγμα να μην μπορείτε να διαβάσετε λέξεις σε λευκές σελίδες.

Πόσο διαρκεί ένα μίνι εγκεφαλικό; Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα λεπτό. Συχνά έχουν εξαφανιστεί μέχρι να φτάσετε στο γιατρό, ο οποίος συνήθως τα αξιολογεί ανάλογα με την περιγραφή που του δίνετε. 

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο λάθος να αγνοήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα εγκεφαλικού. Μόνο η επίσημη ιατρική διάγνωση μπορεί να επιβεβαιώσει ένα μίνι εγκεφαλικό ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα