WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

CDC: Τι πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού;


2 Αυγούστου 2021

CDC: Τι πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού;
Το CDC προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των οδηγιών για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους.

Όσοι έχετε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, έχετε σίγουρα πολλές απορίες μέχρι να έρθει η μέρα της δεύτερης. Τι πρέπει να προσέχετε, τι θα συμβεί εάν στο μεσοδιάστημα κολλήσετε κορωνοϊό και πόσα αντισώματα έχετε αποκτήσει για να νιώσετε, όσο γίνεται πιο ασφαλείς.

Όσοι πάλι έχετε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, νιώθετε μεγαλύτερη βεβαιότητα πως όλα θα πάνε καλά και πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ακόμη και αν βρεθείτε σε μέρος με πολυκοσμία. 

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προχώρησε ωστόσο, πρόσφατα σε αναθεώρηση των οδηγιών για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους. Για την ακρίβεια, σύστησε εκ νέου στους Αμερικανούς να φοράνε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, συστήνει τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2. Η νέα σύσταση αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) δίνουν μια σαφέστερη εικόνα γύρω από τα νεότερα δεδομένα. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους δέλτα του SARS-CoV-2 που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες.

Η Διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι η εικόνα που επικρατεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Οδηγός προς πλήρως εμβολιασμένους

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 3 έως 5 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράνε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι το στέλεχος δέλτα ευθύνεται για μια αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021. Ο διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2 είναι πλέον ευρέως διαθέσιμος και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων στελεχών του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά 10 φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 3 φορές. Γι’ αυτό τονίζεται η αξία του καθολικού εμβολιασμού του συνόλου των πολιτών. 

Δείτε ακόμη: Πώς o κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας; Η νέα κανονικότητα μέσα από χιουμοριστικά σκίτσα 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.