4 πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε για να σταματήσετε να παλεύετε με το βάρος σας
Τζουλιάννα Καρνέζη
11 Φεβρουαρίου 2022
Πρέπει να τρώω μια συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης; Ή μήπως πρέπει να πίνω περισσότερο νερό καθημερινά; Πόσο συχνά πρέπει να απολαμβάνω τα γλυκά; Υποτίθεται ότι πρέπει να τρώω μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας;
Εάν δυσκολεύεστε με το βάρος σας, το πιθανότερο είναι ότι έχετε κάνει στον εαυτό σας μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις κάποια στιγμή στη ζωή σας. Και είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε τόσες πολλές απορίες, αφού ο χώρος υγείας και ευεξίας είναι γεμάτος με πληροφορίες για το πώς να χάσετε κιλά- από αυστηρές δίαιτες, αποτοξινώσεις και πολλά άλλα.
Δυστυχώς όμως, παρά την πληθώρα των πληροφοριών, οι περισσότερες δεν είναι από ειδικούς και δεν προάγουν την υγεία αλλά ούτε τη βιώσιμη αλλαγή. Τι συμβαίνει λοιπόν αφού δοκιμάσετε όλες αυτές τις διατροφικές τάσεις; Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια αρνητική σχέση με το φαγητό και μια διαρκής μάχη με το βάρος. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε πώς θα νιώσετε και πάλη γαλήνη με το φαγητό και το σώμα σας.
Εστιάστε στη μακροπρόθεσμη αλλαγή
Σκεφτείτε όλες τις διαφορετικές δίαιτες και τις αλλαγές που έχετε κάνει στο παρελθόν. Τώρα σκεφτείτε τι κοινό έχουν όλα αυτά. Είμαι διατεθειμένη να στοιχηματίσω ότι σκέφτεστε πως όλες αυτές οι δίαιτες απαιτούν να αλλάξετε σχεδόν εντελώς τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Και πως όλες επικεντρώνονται στην αλλαγή του αριθμού στη ζυγαριά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Όμως αυτό συμβαίνει επειδή όλες αυτές οι δίαιτες και οι τάσεις επικεντρώνονται μόνο σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα σας κάνουν να αισθάνεστε σε 6 μήνες από τώρα και για το πώς θα αποκτήσετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Τι μπορείτε να κάνετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι η υγεία σας στο μέλλον. Στη συνέχεια, αρχίστε να χτίζετε αργά αλλά σταθερά τις συνήθειές σας, για φτάσετε στον στόχο σας.
Συντονιστείτε με τις ενδείξεις του σώματός σας
Τώρα που αλλάξαμε τη γενική νοοτροπία και τις προοπτικές, ας μιλήσουμε για την καθημερινότητα. Όλη την ημέρα, κάθε μέρα, το σώμα σας επικοινωνεί μαζί σας. Σας λέει πώς νιώθετε, τί λειτουργεί καλά, τί δεν λειτουργεί καλά, καθώς και τί χρειάζεται. Αυτά είναι τα σημάδια πείνας, τα σημάδια κορεσμού, τα σήματα άγχους και τα συναισθήματα.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι περισσότερες δίαιτες και τάσεις σας διδάσκουν να αγνοείτε αυτά τα σημάδια, να σταματήσετε να τα ακούτε και να τα παρακάμπτετε. Το να τρώτε μια συγκεκριμένη ώρα, και μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε, μπορεί να οδηγήσει σε ενοχές, άγχος, σύγχυση και εξάντληση.
Τι μπορείτε να κάνετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εστιάσετε στον εαυτό σας και σε αυτό που χρειάζεται το σώμα σας. Όσο καλύτερα το γνωρίσετε και το αγαπήσετε, τόσο πιο εύκολο θα σταματήσετε να παλεύετε με το βάρος σας και θα βρείτε ισορροπία.
Αναζητήστε το υγιές βάρος
Όταν παλεύουμε με το βάρος μας, η ζυγαριά είναι συνήθως ο κύριος δείκτης επιτυχίας μας. Τις περισσότερες φορές όσο οι αριθμοί μειώνονται, νιώθουμε ότι κερδίζουμε. Δεν έχει σημασία τι κάνουμε για να φτάσουμε εκεί. Το πρόβλημα όμως με αυτό είναι ότι οι μέθοδοί μας δεν είναι ποτέ βιώσιμες, επομένως παλεύουμε ξανά και ξανά με το βάρος μας. Αντί λοιπόν να εστιάσετε στην άνευ όρων απώλεια βάρους, εστιάστε στο υγιές σωματικό βάρος.
Δώστε προτεραιότητα τόσο στη διατροφή όσο και στην απόλαυση
Τέλος, είναι σημαντικό να μάθετε να απολαμβάνετε το φαγητό. Για άλλη μια φορά, οι δίαιτες μας διδάσκουν ότι υπάρχουν τροφές που «πρέπει» να τρώμε, επειδή είναι θρεπτικές και υπάρχουν τροφές που «δεν πρέπει» να τρώμε, επειδή βασίζονται μόνο στην απόλαυση και δεν είναι αρκετά θρεπτικές. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ξέρω ότι μπορεί να είστε δύσπιστοι, αλλά εμπιστευτείτε με σε αυτό.
Όταν προσπαθούμε να είμαστε «καλοί» και να τρώμε μόνο «θρεπτικά» φαγητά, πιέζουμε τον εαυτό μας και στερούμαστε τόσο πολύ, που τελικά χάνουμε τον έλεγχο και νιώθουμε ενοχές και άγχος για αυτό που τρώμε. Τα άκρα δεν λειτουργούν. Αντί να διαχωρίζετε τις τροφές σε «καλές» ή «κακές», μάθετε να έχετε ισορροπία και να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.