WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 πράγματα που κάθε γυναικολόγος θα ήθελε να γνωρίζεις


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2022

8 πράγματα που κάθε γυναικολόγος θα ήθελε να γνωρίζεις
Pexels
Αν έχεις συγκεντρώσει πολλές ερωτήσεις για να κάνεις στον γυναικολόγο σου, join the club! Παρακάτω, ακολουθούν όλα όσα θα ήθελε κάθε γιατρός να γνωρίζει η ασθενής του για να έχει την καλύτερη σχέση με τον κόλπο της.

Περίοδος, ξηρότητα, κνησμός κι ένα μεγάλο μέρος από όπου πηγάζει η ερωτική απόλαυση. Οι γυναίκες γνωρίζουν καλά πως ο κόλπος τους, είναι ικανός να τους προσφέρει τις πιο όμορφες αλλά και δύσκολες εμπειρίες γι' αυτό πρέπει να έχουν απόλυτη γνώση γύρω από τη λειτουργία του.

Παρόλα αυτά, σχεδόν οι μισές από εμάς διστάζουμε να ρωτήσουμε τον γυναικολόγο μας για διάφορα πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε επειδή νιώθουμε αμήχανα να συζητάμε γι' αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του Ovarian Cancer Action, το 57% προτιμάμε να ψάχνουμε στη Google θέματα που αφορούν τη σχέση με τον κόλπο μας παρά να τα συζητάμε με έναν ειδικό.

Ακολουθούν όσα θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αλλά οι γυναικολόγοι θα ήθελαν να τα μάθουμε έστω και τώρα.

1. Μερικά σαπούνια καθαρισμού βλάπτουν την ευαίσθητη περιοχή

Ενώ μπορεί να νομίζεις ότι κάνει καλό, καλύτερα να σταματήσεις τη συνήθειας αν την έχεις υιοθετήσει. «Ο κόλπος και ολόκληρο το σύστημα αναπαραγωγής λειτουργεί ως αυτοκαθαριζόμενη περιοχή. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν ο Dr. Nitu Bajekal και συγγραφέας του Living PCOS Free: «Σίγουρα δεν χρειάζεται σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή ετήσια βάση καθαρισμό».

Χρησιμοποιώντας υγρομάντηλα και αρωματικά είδη περιποίησης, μπορεί να διαταράξεις την ισορροπία των καλών βακτηρίων στον κόλπο σου, επιτρέποντας την είσοδο λιγότερο καλών με αποτέλεσμα την πρόκληση μολύνσεων.

2. Το χάπι της επόμενης μέρας δεν καταστρέφει τη γονιμότητά σου

Αν δεν είσαι έτοιμη να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, πρέπει να ξέρεις ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν σε αποτρέπει από το να γίνεις μητέρα στο μέλλον. Σύμφωνα με την Dr. Jennifer Lincoln:

«Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά το παίρνεις, το συγκεκριμένο χάπι δεν επηρεάζει το αν θα μπορέσεις να συλλάβεις μελλοντικά. Είναι ένας τους πιο κοινούς μύθους που πρέπει να καταρριφθούν».

3. Η επιλογή του λιπαντικού έχει σημασία

Είτε θέλεις να απογειωθεί η απόλαυση, είτε να γίνει πιο υγρή η περιοχή, είναι σημαντικό πρώτα να δεις από τι είναι φτιαγμένο το λιπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις. Σύμφωνα με τη Dr. Kecia Gaither, όσα λιπαντικά έχουν ως βάση τους το νερό, είναι τα καλύτερα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν γεύση, άρωμα, οινόπνευμα ή γλυκερίνη καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα ή να είναι πηγή κακών βακτηρίων.

4. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις εκκρίσεις

Η έκκριση κρατάει τον κόλπο υγιή και καθαρό ενώ όπως σημειώνουν οι ειδικοί: «Το είδος της έκκρισης που παρατηρείς, ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεσαι αναφορικά με τον έμμηνο κύκλο σου. Οι λευκές εκκρίσεις είναι σημάδι ότι ο κόλπος σου παραμένει υγιής», περιγράφει η Dr. Shree Datta.

Ωστόσο, αν επιμένουν, έχουν πράσινο ή κίτρινο χρώμα, σβολιασμένη υφή και σε κάνουν να πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις κάποια μόλυνση γι' αυτό καλύτερα να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου.

5. Η επίπονη περίοδος με μεγάλη ροή αίματος πρέπει να ελέγχεται ιατρικά

Αν παρατηρείς ότι έχεις τέτοιες περιόδους, καλύτερα να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Πέρα από πολυκυστικές ωοθήκες, περιπτώσεις όπως η ενδομητρίωση, τα ινώματα, οι πολύποδες και η πυελική φλεγμονώδης νόσος προκαλούν συνήθως δύσκολες περιόδους αλλά τα καλά νέα είναι πως υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση.

6. Το ταμπόν δεν μπορεί να «χαθεί» μέσα σου

Άλλος ένας κοινός μύθος είναι ότι το ταμπόν μπορεί εύκολα να μεταναστεύσει από τον κόλπο κάπου μέσα σου και να χαθεί. Όπως επισημαίνουν όμως οι γιατροί, «δεν πρόκειται για τούνελ» οπότε σε περίπτωση που φοβάσαι τα χειρότερα, πάρε μια βαθιά ανάσα και τράβηξέ το. Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις, ζήτα βοήθεια από τον γυναικολόγο σου.

7. H περίοδος δεν λειτουργεί πάντα ρολόι

Ξεχνάμε πολύ εύκολα ότι το σώμα μιας γυναίκας δεν λειτουργεί σαν μηχανή. Αν υπάρξει κάποια ανωμαλία στον κύκλο μας, πιστεύουμε ότι κάτι φοβερό μας έχει συμβεί αλλά δεν είναι έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο κάθε 3-5 εβδομάδες και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις πότε- πότε.

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως το άγχος, κάποια αλλαγή στο σωματικό μας βάρος ή λόγω πολυκυστικών. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας όταν παρατηρήσετε πιο συχνές ή πιο αραιές περιόδους.

8. Είναι ok να ζητάς ιατρική βοήθεια

Ή μάλλον είναι κάτι παραπάνω από ok. Είναι απαραίτητο να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου για ό,τι σε απασχολεί καθώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου ντροπή για όσα συμβαίνουν εκεί κάτω. Είναι μέρος του σώματός σου και σε αφορά περισσότερο από οτιδήποτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.