WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«7 Απλές συμβουλές Ζωής» από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας για να θωρακίσουμε την καρδιά μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Φεβρουαρίου 2022

«7 Απλές συμβουλές Ζωής» από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας για να θωρακίσουμε την καρδιά μας
unsplas hemma-simpson
Κάθε 37 δευτερόλεπτα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνει από καρδιακή νόσο. Αυτό είναι περίπου 650.000 άνθρωποι τον χρόνο. Και οι αριθμοί αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2014.

Ίσως ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το έμφραγμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό – και τα βήματα πρόληψης δεν είναι πραγματικά τόσο περίπλοκα, όσο πιστεύουμε. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν τα κάνουμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο έως και 80% λαμβάνοντας τα παρακάτω 7 απλά προληπτικά μέτρα.

Η American Heart Association τα ονομάζει «Life's Simple 7». Ας δούμε όμως ποια είναι.

Να είστε σωματικά δραστήριοι

Προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί όσο αφορά την υγιεινή διατροφή, αλλά γενικά μια διατροφή εστιασμένη στα φυτά και που είναι χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Μην καπνίζετε

Εάν καπνίζετε, υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές και φάρμακα που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υγιές σωματικό βάρος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, τα καρδιακά νοσήματα και τον διαβήτη, μεταξύ άλλων. Το υπερβολικά χαμηλό ή υπερβολικά υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να είναι ανθυγιεινό, συνεπώς είναι σημαντικό να έχετε στόχο την παραμονή σας μέσα στα όρια του υγιούς σωματικού βάρους. Ωστόσο για τον κάθε άνθρωπο το υγιές βάρος είναι διαφορετικό.

Διατηρήστε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ένα υγιές εύρος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (η κύρια αιτία θανάτου) και εγκεφαλικό επεισόδιο (η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου) και παρατηρείται σε περισσότερους από 1.100 θανάτους την ημέρα .

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν.

Διατηρήστε υγιή τα νούμερα χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL). Αν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξηθούν, τότε γίνεται εναπόθεση της στα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα.

Διατηρήστε υγιείς τις τιμές σακχάρου στο αίμα

Τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 100 mg με νηστεία και κάτω από 140 δύο ώρες αργότερα θεωρούνται τιμές υγείας. Φυσικά ο γιατρός σας ορίζει ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανάλογα με το ιστορικό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.