WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γρήγορες και εύκολες συμβουλές για να βελτιώσετε την υγειά του εντέρου σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαρτίου 2022

Γρήγορες και εύκολες συμβουλές για να βελτιώσετε την υγειά του εντέρου σας
pexels
Πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Αντιμετωπίζετε φούσκωμα ή δυσπεψία σε καθημερινή βάση;

Οι περισσότεροι από εμάς θα παρουσιάσουμε κάποιο πρόβλημα όσο αφορά τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φούσκωμα, δυσπεψία, παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα και άλλα άβολα προβλήματα. Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό.

Γι αυτο και παρακάτω μοιράζομαι μερικές συμβουλές για να βοηθήσω στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Λάβετε υπόψη ότι η υγεία του εντέρου είναι ένα σύνθετο θέμα. Αυτές είναι απλώς γενικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες πεπτικές παθήσεις, μιλήστε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για πρόσθετη υποστήριξη. Η εξατομικευμένη βοήθεια είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Γρήγορες συμβουλές για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό μεμονωμένων τροφίμων. Εάν εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αποφύγετε για μερικές εβδομάδες για να δείτε αν υπάρξει διαφορά.

Ωστόσο, προσέξτε τις δίαιτες περιορισμού (Elimination Diet), που μπορεί να προωθούνται στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλες χρήσιμες ή βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η εξάλειψη ή η μείωση των φυτικών τροφών από τη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα σας.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο πριν αφαιρέσετε κάποιες τροφές από τη διατροφή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν καταργείτε ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή εάν ενδιαφέρεστε για μια δίαιτα περιορισμού.

Σκεφτείτε να πάρετε ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Δεν περιέχουν όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προβιοτικά. Αντίθετα, προσπαθήστε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια cfu την ημέρα.

Εάν ξεκινήσετε ένα νέο προβιοτικό συμπλήρωμα, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας αρχικά. Αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στα προβιοτικά. Εάν τα συμπτώματά σας είναι τα ίδια ή έχουν επιδεινωθεί μετά από 4 εβδομάδες χρήσης, δοκιμάστε ένα διαφορετικό στέλεχος. Ο καθένας θα αντιδράσει διαφορετικά σε διαφορετικά στελέχη προβιοτικών και πρέπει να βρείτε ένα που να λειτουργεί για τα συμπτώματά σας ή την κατάστασή σας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και τη γαστρεντερική οδό, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Εάν παρατηρήσετε ότι το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, είτε την ίδια μέρα είτε τις επόμενες ημέρες, σκεφτείτε να μειώσετε την κατανάλωση ή να το αποφύγετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας.

Περιορίστε την καφεΐνη με βάση τα συμπτώματά σας

Η καφεΐνη είναι επίσης διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Εάν ανέχεστε τα ποτά με καφεΐνη, δεν υπάρχει λόγος να τα περιορίσετε. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να την περιορίσετε ή να επιλέξετε επιλογές χωρίς καφεΐνη. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με τον περιορισμό της καφεΐνης για μερικές εβδομάδες για να δείτε αν υπάρξει διαφορά. Ο καθένας έχει διαφορετική ανοχή στην καφεΐνη.

Φτιάξτε μια ρουτίνα

Η ρουτίνα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Προσπαθήστε να τρώτε παρόμοιες ώρες κάθε μέρα και να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα. Επιπλέον προσπαθήστε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά το φαγητό σας.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη μιας ρουτίνας όσο αφορά την τουαλέτα. Τα ζεστά ροφήματα και η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού νερού θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών

Η γενική σύσταση είναι να στοχεύσετε σε 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες. Η κατανάλωση πολλών ή πολύ λίγων φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη γενική σύσταση φυτικών ινών. Προσπαθήστε να επιλέγετε καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών κάθε μέρα, όπως βρώμη και αλεσμένους σπόρους λιναριού.

Πίνετε άφθονο νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ή εάν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Κινηθείτε

Η κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες προπονήσεις υψηλής έντασης κάθε μέρα για να έχετε τα οφέλη της άσκησης. Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση χαμηλής έντασης. Οι διατάσεις είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κινήσετε το σώμα σας. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που σας αρέσει και που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Περιορίστε το άγχος

Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, σωστά; Η διαχείριση του άγχους μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα, αλλά κάντε ό,τι λειτουργεί για εσάς. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας κάθε μέρα για να κάνετε κάτι διασκεδαστικό και χαλαρωτικό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαλογισμό ή ήπιες ασκήσεις, όπως περπάτημα ή γιόγκα.

Τρώτε μια ποικιλία φυτικών τροφών

Τέλος, τα φυτά είναι μια καλή πηγή πρεβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Η κατανάλωση ποικιλίας φυτικών τροφών μπορεί να ωφελήσει την πεπτική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Η γενική σύσταση είναι να στοχεύετε σε 30 διαφορετικές φυτικές τροφές κάθε εβδομάδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.