WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι κακό να θέλετε να χάσετε βάρος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2022

Είναι κακό να θέλετε να χάσετε βάρος;
pexels-anna-shvets
«Θετικότητα του σώματος (Body Positivity)», «υγιεία σε κάθε μέγεθος», "διαισθητική διατροφή" - πιθανότατα έχετε ακούσει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους όρους.

Η «θετικότητα σώματος» είναι ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα που υποστηρίζει την αποδοχή όλων των φυσικών χαρακτηριστικών που μας κάνουν μοναδικούς: χρώμα δέρματος, τύπος σώματος, τύπος μαλλιών κ.λπ. Το να είμαστε υγιείς σε κάθε μέγεθος είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων και της εμμονής της με τις δίαιτες και το αδυνάτισμα.

Το διαισθητικό φαγητό έχει χαρακτηριστεί ως «αντι-δίαιτα» επειδή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε ό,τι θέλουν, όταν το θέλουν, αντί να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

Όλες αυτές οι φιλοσοφίες προέκυψαν ως απάντηση στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες ομορφιάς που βάζουμε στον εαυτό μας και στη λατρεία της παντοδύναμης θερμίδας. Μας προκαλούν να διευρύνουμε την αντίληψή μας για την ομορφιά και να έχουμε μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό.

Προσωπικά αυτοπροσδιορίζομαι ως υπέρμαχος της θετικότητας του σώματος. Η κίνηση προς την αποδοχή του σώματός μας σημαίνει πολλά για την κοινωνία και κυρίως για εκείνους που έχουν δεχτεί εκφοβισμό στην παιδική ηλικία επειδή ήταν υπέρβαροι, με αποτέλεσμα πολλοί έφηβοι να προσπαθούν να χάσουν πολλά κιλά για να ταιριάξουν στο λεπτό σώμα, στο «ιδανικό» σώμαμ Αποκτώντας έτσι μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και την εικόνα του σώματός τους.

Η υπεράσπιση του κινήματος της θετικότητας του σώματος και άλλων σχετικών ιδεολογιών, σίγουρα έχουν ξεκινήσει να γκρεμίζουν την ιδέα του ιδανικού. Πολλά διαφορετικά είδη ομορφιάς εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Και είναι ωραίο να βλέπεις διαφορετικούς σωματότυπους να γίνονται αποδεκτοί. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ενοχές ή ντροπή για την εμφάνισή του.

Η κύρια εστίαση πρέπει να είναι η υγεία και η ευεξία. Είναι σημαντικό να μάθετε να είστε συντονισμένοι με το σώμα σας και να παρατηρείτε το πώς αισθάνεστε.

Είναι όμως κακό και υποκριτικό από τη μια να στηρίζετε τη θετικότητα του σώματος και από την άλλη να θέλετε να χάσετε βάρος; Αν και είναι σημαντικό να μην δίνουμε αξία στα κιλά, είναι επίσης σημαντικό να είμαστε υγιείς. Αν λοιπόν το βάρος σας έχει αυξηθεί αρκετά, νιώθετε δυστυχισμένοι και η υγεία σας κινδυνεύει, δεν είναι κακό να θέλετε να χάσετε κιλά με υγιή τρόπο και με ασφάλεια. Σημασία έχει να αισθάνεστε χαρούμενοι και να είστε υγιείς.

Από την άλλη μεριά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως είναι λάθος να χάσετε βάρος ως τιμωρία προς τον εαυτό σας. Η βελτίωση της υγείας και της ευεξίας θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικό σας στόχος, δίνοντας στο σώμα σας την ποσότητα της τροφής που πραγματικά χρειάζεται και όχι να βάλετε τον εαυτό σας σε μια αυστηρή δίαιτα.

Το βάρος σας είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη καθώς συνεχίζετε το δια βίου ταξίδι σας προς την ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.