WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε – και τι να μην κάνετε – όταν νιώθετε ότι έχετε φάει υπερβολικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Απριλίου 2022

Τι να κάνετε – και τι να μην κάνετε – όταν νιώθετε ότι έχετε φάει υπερβολικά
Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να το έχει παρακάνει με το φαγητό, με αποτέλεσμα μετά να νιώθουμε ενοχές και να προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε αυτό που φάγαμε.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι έχετε φάει υπερβολικά; Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι η υπερκατανάλωση τροφής είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και να προχωρήσετε. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι έχουν λανθασμένη αντίληψη για το φαγητό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανθυγιεινή

σχέση.

Ας δούμε παρακάτω κάποια πράγματα που μπορεί να πιστεύετε για το φαγητό και που είναι λάθος:

  • Η υπερφαγία είναι φρικτή

  • Η απόλαυση του φαγητού είναι ντροπή

  • Το να είσαι λεπτός «έχει καλύτερη γεύση» από οτιδήποτε βάζεις στο στόμα σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το να τρώτε περιστασιακά πέρα ​​από το σημείο κορεσμού είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν το κάνετε καθημερινά ή πολύ συχνά, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας τρώγοντας. Και εάν συμβαίνει αυτό, χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια– ένας εξουσιοδοτημένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει.

Αλλά αν τρώτε υπερβολικά επειδή είστε με την οικογένεια ή έχετε μπροστά σας τα αγαπημένα σας τρόφιμα, τότε απολαύστε το φαγητό χωρίς ενοχές. Τίποτα το κακό δεν πρόκειται να συμβεί.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να είστε ευγενικοί και με τους άλλους. Δηλαδή, μην σχολιάζετε το βάρος των άλλων ή το τι τρώνε. Κρατήστε τα μάτια σας στο δικό σας πιάτο και το σώμα σας. (Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κομπλιμέντα σε κάποιον για την απώλεια βάρους του).

Η ζωή είναι για να την απολαμβάνετε. Κανείς από εμάς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό σημαίνει να απολαμβάνετε πραγματικά χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, να τρώτε την πίτα που έχετε λαχταρίσει και να νιώθετε όμορφα κάθε φορά που τρώτε κάτι που σας αρέσει.

Κανείς δεν έχει γίνει ποτέ πιο υγιής, σωματικά ή συναισθηματικά, κάνοντας μια αυστηρή δίαιτα ή μια αποτοξίνωση. Τίποτα δεν καθαρίζει ή αποτοξινώνει το σώμα σας, ακόμα και αν καταναλώνετε μόνο χυμούς για μια εβδομάδα.

Ό,τι κι αν έχετε φάει, δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι ντροπή. Το να προσβάλλετε επανειλημμένα τον εαυτό σας με μια αρνητική αυτοσυζήτηση, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας και στα συναισθήματά σας. Αντ' αυτού μετατρέψτε αυτήν την αρνητική αυτοσυζήτηση σε κάτι θετικό και υιοθετήστε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.