WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτοποριακή μέθοδο που αναστρέφει 30 χρόνια τη γήρανση του δέρματος


Κλέλια Φατούρου

10 Απριλίου 2022

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτοποριακή μέθοδο που αναστρέφει 30 χρόνια τη γήρανση του δέρματος
Pexels/Ron Lach
Νέα μέθοδος αναστρέφει το γήρας των κυττάρων και δίνει τεράστια ελπίδα σε απειλητικές ασθένειες

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν το γήρας κατά 30 χρόνια και αυτά είναι τα καλά νέα της ημέρας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει μία μέθοδο για να γυρίζουν τον χρόνο πίσω σε κύτταρα του δέρματος, έως και 30 χρόνια. Πρόκειται για μία εξέλιξη, συγκριτικά με παλαιότερες μεθόδους επαναπρογραμματισμού, με τα κύτταρα να διατηρούν αναλλοίωτη τη λειτουργία τους.

Τώρα μπορούν να αποκαθιστούν, εν μέρει, τη λειτουργία των παλαιότερων κυττάρων και να ανανεώνουν τη βιολογική ηλικία τους. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε μία πληγή του δέρματος, τα κύτταρα που ανανεώθηκαν, συμπεριφέρονταν σαν να είχαν μόλις δημιουργηθεί. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη κυττάρων.

«Αυτό το πείραμα μας δίνει εξαιρετικά νέα. Θα μπορέσουμε να εντοπίζουμε γονίδια που αναγεννώνται χωρίς επαναπρογραμματισμό και να στοχεύουμε σε αυτά για να μειώσουμε τις επιδράσεις της γήρανσης. Μόλις άνοιξε ένας τεράστιος θεραπευτικός ορίζοντας», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Wolf Reik.

Όσο γερνούν οι άνθρωποι, μειώνεται και η ικανότητα της λειτουργίας των κυττάρων. Ο σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να επιδιορθώσει ή να αναπλάσει αυτά τα κύτταρα. Το πιο σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι δεν σβήνεται η ταυτότητα των κυττάρων, αλλά ανανεώνεται. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην ιατρική και σε πιθανές θεραπείες σοβαρών ασθενειών, εφόσον ήδη φαίνεται ότι υπάρχει επίδραση σε γονίδια που σχετίζονται με εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.