WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 μύθοι για τα προβιοτικά που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε 


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαΐου 2022

3 μύθοι για τα προβιοτικά που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε 
pexels
Όλοι έχουμε ακούσει για τα οφέλη των προβιοτικών. Λέγεται ότι βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μας, μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και ακόμη μας δίνουν περισσότερη ενέργεια.

Και ενώ είναι αλήθεια πως τα προβιοτικά προσφέρουν πολλά οφέλη, ωστόσο μπορεί επίσης να τους δοθεί η φήμη για θαυματουργά πράγματα που υποτίθεται ότι είναι σε θέση να κάνουν. Οι μύθοι που αφορούν τα προβιοτικά είναι αρκετοί και παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς που καλό θα ήταν να σταματήσετε να πιστεύετε.

Μύθος 1: Είναι πολύ εύκολο να καλύψετε τις ανάγκες σας σε προβιοτικά μόνο μέσω της τροφής

Αν και είναι υπέροχο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά σας από τα τρόφιμα, ωστόσο θα πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά κάθε μέρα για να λαμβάνετε αρκετά προβιοτικά και να καλύπτετε τις ανάγκες του σώματός σας. Και ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τρώνε αυτές τις τροφές κάθε μέρα. Έτσι λοιπόν η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε επαρκή ποσότητα, εάν δεν μπορείτε να την πάρετε μόνο μέσω της τροφής.

Μύθος 2: Όλα τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι ίδια

Κι όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού διαφορετικά προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και κάθε στέλεχος μπορεί να προσφέρει διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, ο αριθμός των μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFUs) σε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα μπορεί επίσης να ποικίλλει.

Ωστόσο, ένας υψηλότερος αριθμός CFU δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα προβιοτικό είναι πιο αποτελεσματικό. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι χαμηλότερες δόσεις προβιοτικών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις υψηλότερες δόσεις.

Μύθος 3: Τα προβιοτικά είναι μια θεραπεία για όλα τα πεπτικά προβλήματα

Ενώ τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα, όπως η διάρροια, δεν θα βοηθήσουν σε όλα τα πεπτικά προβλήματα. Τα προβιοτικά επίσης δεν αντικαθιστούν άλλες θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Εάν έχετε σοβαρό πεπτικό πρόβλημα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, αλλά δεν είναι μια μαγική φόρμουλα. Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε προβιοτικά και φροντίστε να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.