WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 κόλπα για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και να μην τα παρατήσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαΐου 2022

7 κόλπα για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και να μην τα παρατήσετε
pexels
Ξέρεις ότι η άσκηση κάνει καλό. Αλλά πώς θα ξεκινήσετε να γυμνάζεστε όταν το πρόγραμμά σας είναι υπερφορτωμένο με εκατομμύρια άλλα πράγματα;

Η κατανόηση της μεγάλης εικόνας του γιατί η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε. Ας δούμε μερικά οφέλη που μας προσφέρει η γυμναστική.

Καταρχάς βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την ποιότητα του ύπνου, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι. Το κινήστε περισσότερο σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μας προσφέρει η άσκηση. Αρκετά εντυπωσιακό δεν συμφωνείτε; Παρόλα αυτά και ενώ μπορεί να τα γνωρίζετε όλα τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξακολουθείτε να θέλετε να πατήσετε το κουμπί αναβολής στο ξυπνητήρι σας όταν πρόκειται να πάτε για προπόνηση ή να μην θέλετε να σηκωθείτε από τον καναπέ σας εάν είστε απογευματινοί τύποι.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους οι αλλαγές με βάση την προσωπικότητα, το πρόγραμμα, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο αν θα τηρήσετε ή όχι στα σχέδια προπόνησής σας.

Βρείτε μια προπόνηση που σας αρέσει και ανυπομονείτε να την ξεκινήσετε

Ακριβώς επειδή όλοι οι φίλοι σας αγαπούν το CrossFit δεν σημαίνει ότι το αγαπάτε και εσείς. Η εύρεση μιας προπόνησης που πραγματικά σας αρέσει, θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και να μην τα παρατήσετε. Ξεκινήστε να σκέφτεστε αυτά που σας αρέσουν — η φύση, τα αθλήματα, η ησυχία ή πρόκληση. Στη συνέχεια, αναζητήστε δραστηριότητες που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα κριτήριά σας.

Σκεφτείτε επίσης την προσωπικότητά σας. Σας αρέσει ο ανταγωνισμός; Αν ναι τότε η γυμναστική με έναν φίλο ή το ομαδικό μάθημα μπορεί να είναι χρήσιμα. Σας αρέσει να βλέπετε αμέσως τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας; Αν ναι τότε οι προπονήσεις που σχετίζονται με μια εφαρμογή που παρακολουθεί την πρόοδό σας, μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Επιλέξτε προπονήσεις στις οποίες είστε καλοί

Γνωρίζουμε από την έρευνα ότι οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να είναι «καλοί» σε κάτι. Επομένως, είναι σημαντικό όχι μόνο να αναζητάτε πράγματα που σας είναι ευχάριστα, αλλά και πράγματα που τονώνουν την αυτοπεποίθησή σας.

Βάλτε τη γυμναστική στο ημερολόγιό σας όπως θα κάνατε για οποιοδήποτε άλλο ραντεβού

Προγραμματίστε μερικές ημέρες την εβδομάδα να γυμνάζεστε και βάλτε το στο ημερολόγιό σας όπως κάθε άλλο σημαντικό ραντεβού. Δώστε επίσης στον εαυτό σας ένα ρεαλιστικό εύρος για το πόσες φορές θα ασκήστε, έτσι ώστε να μην απογοητευτείτε.

Χωρίστε τις ασκήσεις μέσα στην ημέρα

Παραλείπετε την προπόνησή σας επειδή δεν έχετε χρόνο; Χωρίστε τη σωματική σας δραστηριότητα σε 10λεπτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να κάνετε μικρότερους περιπάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με έναν μεγαλύτερο περίπατο που διαρκεί 30 λεπτά έως μία ώρα, έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια οφέλη.

Θέστε μικρούς στόχους

Πολλοί άνθρωποι θέτουν τεράστιους στόχους, όπως να χάσουν 20 κιλά, να αποκτήσουν κοιλιακούς πολύ γρήγορα ή να τρέξουν έναν μαραθώνιο. Αν και αυτά μπορεί να είναι κίνητρα, δεν σας λένε τι πρέπει να κάνετε τώρα, και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Για να μην εγκαταλείψετε τη γυμναστική, βεβαιωθείτε ότι δεν θα βαρεθείτε και συνεχίστε να προοδεύετε με σταθερό ρυθμό, ο καθορισμός μικρότερων «στόχων» μπορεί να σας βοηθήσει.

Γυμναστείτε το πρωί

Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο εύκολο να τηρήσουν τα σχέδια προπόνησής τους αν ασκηθούν το πρωί, βγάζοντας νωρίς από τη μέση την άσκηση προτού βρεθεί μια δικαιολογία για να την παραλείψουν. Στο τέλος της ημέρας, είστε συχνά πολύ κουρασμένοι, έχουν προκύψει διάφορα πράγματα και υπάρχει πάντα κάτι άλλο να κάνετε αντί για την άσκηση.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την άσκηση. Έτσι, αν οι πρωινές προπονήσεις είναι σαν βασανιστήρια, δοκιμάστε μερικές διαφορετικές ώρες της ημέρας και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας.

Ακούστε μουσική για να διατηρήσετε την ενέργειά σας

Η μουσική θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να κάνετε κυριολεκτικά το επιπλέον χιλιόμετρο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αναπαραγωγή μουσικής κατά την άσκηση αυξάνει τη διάρκεια των προπονήσεων τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, χωρίς αντιληπτή αύξηση της προσπάθειας.

Αν και οποιοσδήποτε τύπος μουσικής είναι ωφέλιμος, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η μουσική με γρηγορότερους ρυθμούς - δηλαδή περισσότερους ρυθμούς ανά λεπτό - μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τον ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.