WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τον ύπνο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Κλέλια Φατούρου

22 Μαΐου 2022

4 μύθοι για τον ύπνο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels/karolina grabowska
Μήπως οι μύθοι που ξέρεις σε αγχώνουν και ενισχύουν τις αϋπνίες σου;

Έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα σχετικά με τον ύπνο και πώς θα τον εξασφαλίσεις, ειδικά αν πάσχεις από συχνές αϋπνίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μπορεί να πιστεύεις σε μύθους που διαιωνίζονται και σε κάνουν να πιστεύεις ότι αυτοί είναι οι λόγοι που δεν κοιμάσαι καλά.

Πάμε να δούμε ποιοι είναι και πώς μπορούν να γίνουν εμπόδιο.

Ο ύπνος αναπληρώνεται τα Σαββατοκύριακα

Είναι αυτές οι περιπτώσεις που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ο μεσημεριανός ύπνος ή οι έξτρα 4 ώρες τα Σαββατοκύριακα αναπληρώνουν τις αϋπνίες των καθημερινών. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, ο ύπνος δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός που μπορείς να πάρεις λεφτά όποτε θες. Η λέξη κλειδί είναι η σταθερότητα και το ίδιο ισχύει και για τις μέρες που δεν δουλεύεις.

Ένα ζεστό δωμάτιο σε βοηθά να κοιμηθείς

Αν και μιλάμε κυρίως για τις νύχτες του χειμώνα, οι τρεις κουβέρτες ή η θέρμανση σε βοηθούν να κοιμηθείς στην αρχή αλλά όχι και στην πορεία της βραδιάς. Σύμφωνα με έρευνα, είναι απαραίτητο να έχεις ανοιχτή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας ώστε να αερίζεται σωστά ο χώρος. Και ιδανικά, σε θερμοκρασία δωματίου 19 βαθμούς.

Η βραδινή γυμναστική χαλάει τον ύπνο

Ένας κλασικός μύθος που συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Κι όμως, μία έρευνα του 2014 αποδεικνύει ότι αν γυμναστούμε έντονα 1μιση ώρα πριν ξαπλώσουμε, ο ύπνος θα έρθει με μεγαλύτερη ευκολία.

Χρειάζεσαι λιγότερο ύπνο όσο μεγαλώνεις

Μπορεί να φαίνεται ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν χρειάζονται πολύ ύπνο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που ισχύει είναι ότι το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και μας ξυπνάει νωρίτερα, ενώ θα θέλαμε να κοιμηθούμε παραπάνω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS