WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αναγνωρίσετε αν πεινάτε πραγματικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2022

Πώς θα αναγνωρίσετε αν πεινάτε πραγματικά
pexels
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αναγνωρίσουμε πότε είμαστε πραγματικά πεινασμένοι.

Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν αυτό το αίσθημα στο στομάχι που τους δείχνει ότι είναι ώρα να φάνε, άλλοι δεν το νιώθουν. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μέχρι να πεινάσουν πολύ, με αποτέλεσμα να τείνουν να τρώνε γρήγορα και μεγάλες ποσότητες.

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να προσδιορίσετε εάν πεινάτε πραγματικά και τι μπορείτε να κάνετε.

Πεινάω πραγματικά;

Η πείνα χαρακτηρίζεται ως ένα ερέθισμα που ξεκινά από τη δράση της πρόσληψης τροφής. Ωστόσο, πολλές φορές το ερέθισμα της πείνας δεν επηρεάζεται από την πρόσληψη τροφής, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες που υπερισχύουν. Αυτοί περιλαμβάνουν τους εγγενείς παράγοντες όπως τα έντονα συναισθήματα και τους κοινωνικούς παράγοντες όπως το φαγητό για να συνοδεύσετε κάποιον.

Η σύγχυση σχετικά με το πραγματικό αίσθημα της πείνας και το να τρώτε χωρίς να πεινάτε, γίνεται αντιληπτή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Η πρακτική της επιβολής γεύματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης βρεφικής ηλικίας χωρίς την κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς από το παιδί, είναι η κύρια αιτία.

Πώς αναγνωρίζεται η πείνα;

Η πείνα αναγνωρίζεται κυρίως από δύο φάσεις: Τη φυσική αίσθηση στο επιγάστριο (άνω κοιλιακή χώρα) που περιλαμβάνει συστολές στο στομάχι ή πόνους πείνας. Και η δεύτερη φάση περιλαμβάνει αδυναμία, κόπωση και ζαλάδα. Αν και οι δύο αυτές φάσεις αποτελούν ένδειξη της επιθυμίας για φαγητό, μπορεί να ποικίλουν λόγω άλλων ενδογενών ή εξωγενών ερεθισμάτων.

Τρόποι αναγνώρισης ότι πεινάτε πραγματικά

  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε; Εάν έχουν περάσει αρκετές ώρες από τότε που έχετε φάει, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να ξαναφάτε κάτι.

  • Τι είχατε στο τελευταίο σας γεύμα; Εάν είχατε μια μικρή μερίδα φαγητού στο τελευταίο σας γεύμα, μπορείτε να εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας για πείνα.

  • Προσέξτε τα σωματικά συμπτώματα. Εάν νιώθετε το στομάχι σας άδειο, έχετε απώλεια ενέργειας και αδυναμία τότε πεινάτε πραγματικά.

  • Κατανοείστε τη διάθεσή σας. Οι άνθρωποι τείνουν συχνά να τρώνε περισσότερο όταν είναι χαρούμενοι, έχουν στρες, είναι λυπημένοι ή κουρασμένοι. Κατανοήστε τα συναισθήματά σας και αποφύγετε τη σύγχυση μεταξύ της πείνας και αυτών των συναισθημάτων. Θυμηθείτε, όταν οι πόθοι σας δεν συνδέονται με την πείνα, η κατανάλωση φαγητού δεν θα σας ικανοποιήσει.

Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης της πείνας

Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Η καταγραφή του τι τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε εάν πεινάτε πραγματικά ή εάν η πείνα οφείλεται σε άγχος, θλίψη ή κόπωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες κάνοντας διαλογισμό ή γιόγκα.

Απασχολήστε το μυαλό σας. Εάν έχετε τη συνήθεια να τρώτε χωρίς να νιώθετε ότι πεινάτε, προσπαθήστε να στρέψετε το μυαλό σας σε δραστηριότητες όπως να κάνετε μια βόλτα, να μιλήσετε με έναν φίλο, να παρακολουθήσετε μια ταινία.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ορισμένα τρόφιμα απλώς σας παρέχουν άμεση ενέργεια, αλλά δεν σας κρατούν χορτάτους για αρκετό χρόνο. Συμπεριλάβετε λοιπόν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς σας προσφέρουν κορεσμό και κρατάνε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, ώστε να μην φτάσετε να τσιμπολογήσετε χωρίς λόγο.

Κοιμηθείτε σωστά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη, όπως είναι η γκρελίνη. Η αυξημένη παραγωγή αυτής της ορμόνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συνέχεια ότι πεινάτε. Επομένως, κοιμηθείτε αρκετά, με σκοπό να ελέγξετε την όρεξή σας.

Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση. Η άσκηση είναι καλή για την υγεία, αλλά η υπερβολική άσκηση για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και να αυξήσει την όρεξή σας.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

Συμπερασματικά, η υπερβολική πείνα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός. Το άγχος και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα.