WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρειάζεται πραγματικά να τρώτε πρωινό για να είστε υγιείς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουνίου 2022

Χρειάζεται πραγματικά να τρώτε πρωινό για να είστε υγιείς;
pexels
Πρωινό γεύμα. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ή μήπως δεν είναι;

Για πολλούς από εμάς, η ιδέα ότι πρέπει να τρώμε πρωινό κάθε πρωί είναι βαθιά ριζωμένη. Χρειάζεται όμως πραγματικά να τρώτε πρωινό για να είστε υγιείς;

Ίσως όταν ήσουν παιδί, το πρωινό ήταν αδιαπραγμάτευτο. Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνατε, πιθανότατα βομβαρδίζεστε με άρθρα διατροφής, που σας έλεγαν να τρώτε «πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός».

Όμως χρειάζεται πραγματικά να τρώτε πρωινό για να είστε υγιείς;

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ανάγκη να τρώμε κάτι το πρωί δεν είναι τόσο πολύ βαθιά συνδεδεμένη με εμάς τους ανθρώπους. Περιττό να πούμε ότι οι παλαιολιθικοί πρόγονοί μας δεν κάθονταν στις σπηλιές τους τρώγοντας δημητριακά πριν από μια μεγάλη μέρα κυνηγιού.

Το πρωινό όπως ξέρουμε απογειώθηκε μόλις στη Βιομηχανική Επανάσταση του 1600, καθώς οι άνθρωποι χρειάζονταν ένα πλούσιο γεύμα το πρωί για να τροφοδοτήσουν το σώμα τους για τη δουλειά μιας ολόκληρης ημέρας.

Όσο για το πώς βγήκε ότι το πρωινό είναι το πιο υγιεινό γεύμα της ημέρας, κάποιοι λένε ότι ο πρώτος που το είπε είναι ο Δρ. John Harvey Kellogg. Ναι, αυτός των Kelloggs. Αποδεικνύεται ότι ο δημιουργός των δημητριακών ήταν επίσης συντάκτης ενός περιοδικού που ονομαζόταν Good Health.

Έτσι λοιπόν το 1917 ο Harvey Kellogg δημοσίευσε ένα άρθρο για το πρωινό που έλεγε: «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, επειδή είναι το γεύμα που ξεκινά την ημέρα».

Και τώρα πάλι πίσω στο βασικό μας ερώτημα: Χρειάζεται πραγματικά να τρώτε πρωινό για να είστε υγιείς;

Μια ερευνητική ανασκόπηση ανέλυσε 13 μελέτες που αφορούσαν το πρωινό γεύμα και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού δεν ήταν ένας αξιόπιστος τρόπος απώλειας βάρους και ότι η παράλειψη του πιθανότατα δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Ανάλογα με τις ερευνητικές εργασίες που θα διαβάσετε, κάποιοι θα επιμείνουν ότι δεν αλλάζει κάτι εάν παραλείψετε το πρωινό, ενώ άλλοι επιμένουν ότι το πρωινό είναι απαραίτητο για την ευεξία.

Ποιος έχει δίκιο; Και οι δύο, υποθέτω. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν γεμάτοι ενέργεια και ευεξία όταν τρώνε κάτι το πρωί, ενώ άλλοι αισθάνονται καλύτερα περιμένοντας να έχουν το πρώτο τους γεύμα πιο αργά μέσα στην ημέρα.

Έτσι λοιπόν αντί να ακούτε όλες τις καλοπροαίρετες αλλά αδιαπραγμάτευτες συμβουλές διατροφής – αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας. Και πώς θα το πετύχετε αυτό; Υπάρχει μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Πεινάτε για να φάτε πρωινό;

Εάν νιώθετε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε, τότε είναι λογικό να φάτε κάτι που θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Αν όμως δεν πεινάτε, δεν χρειάζεται να πάρετε αμέσως πρωινό. Μπορείτε απλά να περιμένετε μέχρι να πεινάσετε.

Ας δούμε μερικά σενάρια:

«Προσπαθώ να παραλείψω το πρωινό για να χάσω βάρος»

Εάν είστε κάποιος που του αρέσει να τρώει πρωινό και που ξυπνά πεινασμένος, αλλά το παραλείπετε επίτηδες για να καταλήξετε να λιμοκτονήσετε και να καταναλώσετε τα πάντα αργότερα, αυτό δεν είναι υγιές ή ιδανικό. Θα ήταν πολύ καλύτερα να παρακάμψετε τη νοοτροπία του όλα ή τίποτα και να δοκιμάσετε να φάτε ένα θρεπτικό πρωινό.

«Δεν πεινάω το πρωί, αλλά τρώω αναγκαστικά»

Εάν δεν πεινάτε, δεν χρειάζεται να πάρετε πρωινό. Δεν θα κερδίσετε τίποτα αν αναγκάζετε τον εαυτό σας να τρώει όταν δεν πεινάει. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας θα σας στείλει σημάδια για το πότε χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, οπότε απλά περιμένετε μέχρι να πεινάσετε για να φάτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το πρώτο σας γεύμα θα μπορούσε να είναι μετά από ώρες αφότου ξυπνήσετε.

«Ξυπνάω πεινασμένος και απολαμβάνω το πρωινό»

Τέλεια. Εάν πεινάτε όταν ξυπνάτε, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το σώμα σας είναι έτοιμο για περισσότερη ενέργεια. Στην ιδανική περίπτωση, να τρώτε μέχρι να αισθανθείτε άνετα. Επιλέξτε επιλογές που είναι θρεπτικές και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.