WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε η yoga μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουνίου 2022

Πότε η yoga μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία;
pexels
Ένα μόνο μάθημα yoga μπορεί να σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, πιο δυνατοί και πιο ήρεμοι. Όμως τι συμβαίνει όταν το παρακάνετε;

Μετά από ένα μάθημα yoga, πολλοί από εμάς παρατηρούμε ότι το μυαλό μας είναι πιο καθαρό και ήρεμο και φαίνεται να έχουμε περισσότερη ενέργεια. Με απλά λόγια η yoga μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή μας.

Όμως, ανάλογα με το είδος της yoga που κάνετε και πόσο συχνά, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να το παρακάνετε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι yoga, από τα σωματικά απαιτητικά μαθήματα «δύναμης» μέχρι τη Yoga Nidra- που έχει σκοπό να σας βοηθήσει να εισέλθετε σε βαθιά επίπεδα χαλάρωσης, ηρεμώντας το μυαλό και συντονίζοντας τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Εάν είστε υγιείς είναι πιθανώς ασφαλές για εσάς να κάνετε yoga κάθε μέρα, ειδικά εάν κάνετε μια ποικιλία διαφορετικών στυλ.

Αλλά επειδή τα περισσότερα είδη yoga περιλαμβάνουν ένα σωματικό στοιχείο, εάν κάνετε μια πρακτική που είναι πολύ προχωρημένη για εσάς ή μια πολύ έντονη (χωρίς επαρκή ανάπαυση), μπορεί να το παρακάνετε όταν πρόκειται για τις σωματικές σας απαιτήσεις. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα είδη γυμναστικής -πρόκειται για ισορροπία — αν γυμναζόμαστε υπεβρολικά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως τραυματισμούς και αν δεν γυμναζόμαστε καθόλου ή ελάχιστα, μπορεί να μην έχουμε τα οφέλη που αναζητούμε.

Λοιπόν, πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει με τα μαθήματα yoga;

Jenny.Gr
Pexels

Πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά σωματικά και παραλείπετε τις ημέρες ανάπαυσης

Το να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά σωματικά μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε μια πολύ απαιτητικής σωματική πρακτική για αρκετές συνεχόμενες ημέρες χωρίς ανάπαυση. Το να το παρακάνετε σωματικά μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και να οδηγήσει σε πόνο και κόπωση στους διάφορους μυς και τις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων όπως τραυματισμούς.

Παρακολουθείτε μαθήματα yoga που είναι πολύ προχωρημένα ή πολύ έντονα

Τα μαθήματα yoga που είναι πάνω από το επίπεδό σας ή αυτά που είναι πολύ αυστηρά μπορεί να σας κάνουν να το παρακάνετε και να κινδυνεύσετε να τραυματιστείτε. Αν είστε αρχάριοι, βρείτε ένα μάθημα εισαγωγικού επιπέδου σε όποιο στυλ σας ενδιαφέρει. Αν είστε νεότεροι και πιο υγιείς, πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην προσαρμογή και στην απόλαυση μερικών από τα πιο απαιτητικά είδη της yoga, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με ένα μάθημα αρχαρίου.

Λάβετε επίσης υπόψη το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Εάν βρίσκεστε σε χαμηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης ή ένα έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που περιορίζει τις σωματικές σας ικανότητες, αναζητήστε ένα μάθημα που σας ταιριάζει και δεν είναι πολύ επίπονο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής πρακτικής yoga

Όταν το παρακάνετε με τη yoga τότε μπορεί να τραυματιστείτε, όπως και με κάθε άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έρευνα 1.336 δασκάλων yoga που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Yoga Therapy η υπερβολική προσπάθεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Οι εκπαιδευτές ανέφεραν ότι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί αφορούσαν τον αυχένα, το κάτω μέρος της πλάτης, το γόνατο, τον ώμο και τον καρπό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο Orthopedic Journal of Sports Medicine , εξέτασε τραυματισμούς από την yoga που έστειλαν τους ανθρώπους στον γιατρό και διαπίστωσε ότι τα διαστρέμματα και τα τεντώματα στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους και την κοιλιά ήταν τα περισσότερα συχνά. Επίσης εάν κάνετε πάρα πολύ μόνο ένα είδος yoga μπορεί να επιδεινώσει τους υπάρχοντες τραυματισμούς ή να προκαλέσει έναν νέο.

Επίσης η υπερβολική χρήση της hot yoga, η οποία συνήθως ασκείται σε πολύ ζεστά δωμάτια, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ναυτία ή ομίχλη που μπορεί να προέλθει είτε από αφυδάτωση είτε από ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ένα από τα οφέλη της hot yoga είναι ότι οι μύες ζεσταίνονται πιο γρήγορα, αλλά ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι μερικές φορές, όταν είστε σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, δεν καταλαβαίνετε εάν έχετε κάποιο τράβηγμα ή εάν έχετε τραυματίσει κάποιον σύνδεσμο.

Jenny.Gr
Pexels

Συμβουλές για μια υγιή πρακτική yoga

Το κλειδί για μια υγιή πρακτική yoga είναι η ισορροπία. Για να μην το παρακάνετε (ή για να ισορροπήσετε αν πιέζετε πολύ τον εαυτό σας), δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

  • Δοκιμάστε μια μίνι πρακτική. Προσπαθήστε να αφιερώσετε σύντομες συνεδρίες 15 ή 20 λεπτών στην πρακτική σας. Ακόμα κι αν το κάνετε αυτό κάθε μέρα, ο κίνδυνος τραυματισμού θα είναι σχετικά χαμηλός.

  • Ακούστε το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας. Αν νιώθετε ότι καταπονείστε, αν οι μύες σας τρέμουν ή δεν μπορείτε να διατηρήσετε καλή ευθυγράμμιση, θα πρέπει να βγείτε από τη στάση για μερικά λεπτά. Μπορείτε πάντα να ξαναμπείτε στη στάση λίγο αργότερα.

  • Εάν ασκείτε μια σωματικά απαιτητική μορφή yoga προσπαθήστε να αναπαύεστε. Αν η πρακτική σας επικεντρώνεται σε έναν στόχο, όπως η οικοδόμηση δύναμης ή το να γίνετε πιο ευέλικτοι, σκεφτείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ των μαθημάτων. Δίνοντας στους μυς σας λίγο χρόνο για να επισκευαστούν, μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη.

  • Ξεκινήστε να εξερευνάτε τις φιλοσοφίες της yoga. Η εξερεύνηση ορισμένων θεωριών της yoga , συμπεριλαμβανομένων των εννοιών όπως η μη βία, θα μπορούσε να είναι διαφωτιστική. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από το να πιέζετε τον εαυτό σας σωματικά και η εξερεύνηση της φιλοσοφίας της yoga μπορεί να σας βοηθήσει να μην το παρακάνετε. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να είστε πιο γενναιόδωροι και πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS