WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η απώλεια βάρους δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιουλίου 2022

Γιατί η απώλεια βάρους δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους
pexels
Ελπίζω να απολαμβάνετε το 2022, να φέρεστε καλά στον εαυτό σας, να αγαπάτε το φαγητό που τρώτε και να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους υγείας

Με το πέρασμα των χρόνων έμαθα δύο κανόνες: 1) Το να ζεις σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων θα σε κάνει να δυστυχισμένο και 2) Το να προσπαθείς να βρεις διαρκή ευτυχία κάνοντας μόνο εξωτερικές αλλαγές δεν λειτουργεί.

Αν λοιπόν σας απασχολεί η απώλεια βάρους, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε εάν το κίνητρό σας προέρχεται είτε από την επιθυμία να τηρείτε τα εξωτερικά πρότυπα, είτε από την πεποίθηση ότι η αλλαγή της εμφάνισής σας θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα εσωτερικά. Αν ναι, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό δρόμο προς την ευτυχία.

Ένας γενικός κανόνας ζωής είναι ότι αν ζείτε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων θα είστε πάντα δυστυχισμένοι. Είτε αυτό αφορά το πού πρέπει να εργαστείτε, ποιον πρέπει να παντρευτείτε ή με ποιο φύλο πρέπει να κάνετε σχέση, η προσπάθεια να τηρείτε τα πρότυπα των άλλων οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση.

Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια βάρους και την εικόνα του σώματος. Το να προσπαθείτε να φαίνεστε όπως σας υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης, θα σας κάνει τόσο χαρούμενους όσο το να προσπαθείτε πολύ σκληρά να γίνετε δικηγόροι επειδή ο πατέρας σας πιστεύει ότι πρέπει. Ή όπως το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να έλκεται από το αντίθετο φύλο, επειδή κάποιος σας είπε ότι αυτό είναι το φυσιολογικό.

Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε σε τέτοιους ανθρώπους να ασχολούνται με τις δικές τους δουλειές και να επικεντρώνουμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας στο να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας αξίες.

Όσο για τις εξωτερικές αλλαγές που οδηγούν σε εσωτερικές αλλαγές, μα κάνει να πιστεύουμε πως εάν έχουμε πιο λίγα κιλά, τότε θα αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και θα είμαστε ευτυχισμένοι. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Και ενώ είναι πολύ φυσικό να θέλετε να έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε ευτυχισμένοι, ωστόσο το να επιτευχθεί όλο αυτό αλλάζοντας τη φυσική σας εμφάνιση –με απώλεια βάρους ή οποιοδήποτε άλλο μέσο– είναι σαν να καθαρίζετε τη σοφίτα και να περιμένετε να είναι καθαρό και το υπόγειο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον καθαρισμό της σοφίτας, αλλά ποτέ δεν θα καθαριστεί και το υπόγειο ως δια μαγείας.

Ένας λοιπόν πολύ καλύτερος τρόπος για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να αλλάξετε τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις για τον εαυτό σας.

Πώς λοιπόν κάνει κανείς μια τέτοια αλλαγή; Η φροντίδα του εαυτού σας, το ξεκαθάρισμα και το να ζείτε σύμφωνα με τις δικές σας αξίες, το να βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που σας αγαπούν γι' αυτό που είστε, να προσέχετε τον εαυτό σας και να κάνετε ταξίδια αυτοανακάλυψης, είναι οι καλύτερες επιλογές και μπορούν να σας βοηθήσουν στην αλλαγή που επιθυμείτε.

Τέλος να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τα επίπεδα ευτυχίας και αυτοπεποίθησής σας, αλλά το να κάνετε αισθητικές αλλαγές και να προσπαθείτε να είστε αυτοί που άλλοι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είστε, απλώς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.