WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θες να ακολουθήσεις τα διατροφικά tips του GOOP και της Gwyneth Paltrow; Ξανασκέψου το


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Ιουλίου 2022

Θες να ακολουθήσεις τα διατροφικά tips του GOOP και της Gwyneth Paltrow; Ξανασκέψου το
www.instagram.com/gwynethpaltrow/
Στη σημερινό άρθρο θα συζητήσουμε για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα blog ευεξίας στο διαδίκτυο και γιατί πρέπει να αποφύγετε τις δίαιτες αποτοξίνωσης που προτείνει. Ο λόγος γίνεται για το GOOP.

Αν δεν έχετε καταφέρει με κάποιο τρόπο να ξεφύγετε από όλα τα τρελά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, πιθανότατα γνωρίζετε καλά ότι το GOOP είναι μια εστία για τις πιο άκυρες πληροφορίες για την υγεία. Στην πραγματικότητα, το Goop ανήκει στην Gwyneth Paltrow, η οποία έχει κάνει αγαπημένο της χόμπι να διαιωνίζει ανακριβείς ισχυρισμούς όσο αφορά την υγεία και την ευεξία.

Θα μπορούσα πιθανώς να ανοίξω σχεδόν οποιαδήποτε σελίδα στον ιστότοπο και να έχω κάτι να πω, αλλά σήμερα θα επικεντρωθώ στην εμμονή της Gwyneth για τις δίαιτες αποτοξίνωσης.

Αν έχετε διαβάσει προηγούμενα μου άρθρα, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πώς νιώθω για την έννοια της αποτοξίνωσης. Όχι μόνο είναι επιστημονικά αβάσιμο ότι μπορείτε να αποτοξινώσετε το σώμα σας με κάποιο ειδικό ελιξίριο, τροφή, συμπλήρωμα ή τονωτικό, αλλά επίσης το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί εξαιρετικά και μπορεί από μόνο του να αποβάλει τις τοξίνες, επομένως δεν χρειάζεται να το κάνετε εσείς για εκείνο.

Έτσι λοιπόν σήμερα σας παρουσιάζω τρεις ψεύτικες δίαιτες αποτοξίνωσης του Goop τις οποίες καλό θα ήταν να αποφύγετε.

#1: 5ήμερη αποτοξίνωση για το νέο έτος

Θα ξεκινήσουμε με την ετήσια 5ήμερη αποτοξίνωση του νέου έτους του Goop. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αυτός ο πενταήμερος καθαρισμός είναι εμπνευσμένος από τη βασική δίαιτα του Dr. Alejandro Junger, που περιγράφεται στο βιβλίο του Goop «Clean».

Μάλιστα αναφέρει ότι ο Ιανουάριος είναι μια «καλή στιγμή για να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλει τις τοξίνες» και «να δώσουμε στα όργανα την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν». Να ξεκουραστούν και να συνέλθουν από τι; Τι άλλο θα έκαναν αν δεν δούλευαν; Και θέλετε πραγματικά ένα από τα ζωτικά σας όργανα να πάει διακοπές;

Λοιπόν ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Τα όργανα του σώματός μας δημιουργούν ένα πολύπλοκο και εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα που κάνουν τη δουλειά της «αποτοξίνωσης» από μόνα τους. Φυσικά, η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή βοηθούν τις φυσικές δραστηριότητες του σώματός σας, όπως η εφίδρωση και η κίνηση των εντέρων σας. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ή πρόγραμμα γευμάτων που θα «αποτοξινώσει» αυτόματα τον οργανισμό σας.

Επιπλέον, τα όργανα μας κυριολεκτικά κάνουν πάντα τη δουλειά τους και επίσης αγνοούν το ανθρωπογενές ημερολογιακό μας έτος. Δεν ξέρουν πότε είναι το νέος έτος και ότι είναι ώρα για τις ετήσιες διακοπές τους...

Εντάξει τώρα ας προχωρήσουμε στο πρόγραμμα διατροφής που προτείνει το GOOP. Στην προσπάθεια να είμαι συνοπτική, δεν θα αναλύσω την κάθε μέρα, αλλά θα σας δώσω μια γενική αίσθηση αυτής της δίαιτας. Καταρχάς υποτίθεται ότι πρέπει να εξαλείψετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη, το καλαμπόκι, τα λαχανικά, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα οστρακοειδή, το λευκό ρύζι, τα αυγά και τη σόγια. Ήδη όλο αυτό ακούγεται χάλια…

Υπάρχουν επίσης αρκετές συμβουλές, όπως να πίνετε κάθε πρωί ζεστό νερό με λεμόνι και να πίνετε ζωμό από κόκαλα όλη την ημέρα. Όμως το έχω ξαναπεί ένα εκατομμύριο φορές – το νερό με λεμόνι δεν σας αποτοξινώνει, ούτε καίει το λίπος και ο ζωμός των οστών δεν θα θεραπεύσει το έντερό σας.

Τι στο καλό τρως λοιπόν; Τα γεύματά σας αποτελούνται κυρίως από πράσινα smoothies και σούπες λαχανικών. Σας ακούγεται διασκεδαστικό; Με απλά λόγια η συγκεκριμένη ας την πούμε δίαιτα ακούγεται επικίνδυνη, περιοριστική και πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Για να ολοκληρώσω, θα ήθελα να πω ότι η ανάρτηση στο blog αναφέρει επίσης ότι ο συντάκτης συνεργάζεται με άτομα που έχουν πτυχίο ή διδακτορικό στη διατροφή. Αν και είναι προφανώς καλό που ζητήθηκε η γνώμη των επαγγελματιών υγείας για τη διαμόρφωση αυτής της δίαιτας, είμαι επίσης λίγο απογοητευμένη που ένας επαγγελματίας υγείας θα έδινε τη συμβουλή να ακολουθήσει κάποιος τη συγκεκριμένη, αλλά και γενικά, μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

#2: «Πώς να χάσετε βάρος γρηγορά»

Αν αναζητούσα την έννοια της τοξικής διατροφής στο λεξικό, αυτή η ανάρτηση μπορεί να εμφανιστεί ως το πρώτο αποτέλεσμα. Τις συμβουλές στο εν λόγω άρθρο τις δίνει η γυμνάστρια Tracy Anderson, η οποία δίνει την πιο στερεότυπη συμβουλή για όλους «να αποφεύγουν τη γλουτένη και να ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες».

Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να φοβάστε τη γλουτένη, να επαναλάβω για ακόμη μια φορά πως ο μόνος λόγος για να απαλλαγείτε από τη γλουτένη είναι εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Και επίσης οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να αποφεύγονται ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους.

Ενώ η Anderson έχει δίκιο λέγοντας ότι αυτή η τεχνική μπορεί να σας κάνει να "χάσετε γρήγορα βάρος", μεγάλο μέρος της άμεσης απώλειας βάρους που συμβαίνει όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, είναι από τη μείωση του βάρους του νερού και των αποθεμάτων γλυκογόνου - και όχι από το λίπος.

Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να είστε υγιείς αλλά και να χάσετε βάρος, εφόσον το θελήσετε, είναι η εύρεση ενός τρόπου διατροφής τον οποίο θα μπορείτε να ακολουθήσετε εφόρου ζωής.

#3: Οδηγός αποτοξίνωσης βαρέων μετάλλων

Πριν καν αναλύσουμε την ίδια τη δίαιτα, ας μιλήσουμε για το τι είναι τα βαρέα μέταλλα και γιατί το Goop θέλει τόσο πολύ να τα ξεφορτωθούμε. Τα βαρέα μέταλλα , όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω της περιβαλλοντικής έκθεσης, όπως μέσω του δέρματος, της εισπνοής ή της κατάποσης. Αν και η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων είναι σπάνια, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία.

Το Goop δεν έχει άδικο λέγοντας ότι δεν θέλουμε να υπάρχει συσσώρευση βαρέων μετάλλων στο σώμα μας, αλλά άφησε έξω μια μικρή λεπτομέρεια, ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συμβεί τόσο εύκολα. Θα συνέβαινε πραγματικά μόνο εάν εκτίθεστε σε ένα βαρύ μέταλλο σε υπερβολικές ποσότητες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – κάτι που δεν μπορεί να συμβεί υπό κανονικές συνθήκες διαβίωσης. Φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε σε ένα δωμάτιο με βρεγμένο χρώμα με βάση τον μόλυβδο.

Επιπλέον σύμφωνα με τις συμβουλές διατροφής του Goop για τα βαρέα μέταλλα, τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να απαλλαγείτε από αυτά τα μέταλλα περιλαμβάνουν: Σπιρουλίνα, εκχύλισμα χυμού κριθαριού σε σκόνη, κόλιανδρο και άγρια ​​βατόμουρα.

Επίσης οι περισσότερες συμβουλές σε αυτό το άρθρο για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα περιλαμβάνουν τη μείωση του διατροφικού λίπους, την κατανάλωση νερού με λεμόνι, τον χυμό φύλλων αλόης, τη σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας και τη νηστεία χυμού. Όμως όλα αυτά μου ακούγονται σαν την απόλυτη ψευδοεπιστήμη, ενώ κάποιες από αυτές τις συμβουλές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Θα κλείσω υπενθυμίζοντάς σας να είστε προσεκτικοί με οποιαδήποτε πληροφορία υγείας και ευεξίας λαμβάνετε από το διαδίκτυο. Αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό να διαβάζετε νέες συνταγές ή συμβουλές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Goop, νομίζω ότι είναι καλύτερο να αφήσουμε τα θέματα όπως οι ασθένειες και η απώλεια βάρους στους εγγεγραμμένους επαγγελματίες υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.