WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ δυσανεξίας στις τροφές;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουλίου 2022

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ δυσανεξίας στις τροφές;
pexels
Με τις τροφικές δυσανεξίες να αυξάνονται, απαντάμε στο ερώτημα, πόσο ακριβή είναι τα τεστ δυσανεξίας στις τροφές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώμε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας, όπως και τα τρόφιμα που αποφεύγουμε (κάποιος με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να το επιβεβαιώσει).

Η κατανάλωση τροφών στα οποία είμαστε αλλεργικοί μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να ακούμε όλο και περισσότερο για τροφικές ευαισθησίες. Θα μπορούσαν ορισμένα τρόφιμα να προκαλέσουν καθυστερημένη ανοσολογική απόκριση, οδηγώντας σε κόπωση, ημικρανίες, εντερική δυσφορία, έκζεμα ή άσθμα;

Πολλοί για να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα καταφεύγουν στις δοκιμές ευαισθησίας στα τρόφιμα, οι οποίες μετράνε τα αντισώματα IgG που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές. Κάνετε δηλαδή μια εξέταση αίματος, περιμένετε μερικές εβδομάδες και, στη συνέχεια, λαμβάνετε μια λίστα με τα τρόφιμα στα οποία είστε ευαίσθητοι και που πρέπει να αποφύγετε.

Όλα φαίνονται αποτελεσματικά και εύκολα, σωστά; Μην βιάζεστε. Είναι αξιόπιστα αυτά τα τεστ δυσανεξίας στις τροφές; Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά.

Τα είναι η δυσανεξίας στις τροφές;

Η δυσανεξίας στις τροφές, που μπορεί επίσης να αναφέρεται ως τροφική ευαισθησία, είναι οποιαδήποτε δυσάρεστη αντίδραση που μπορεί να έχετε μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού. Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να σας προκαλέσει πρήξιμο, ναυτία, κράμπες, πονοκέφαλο ή γενικά αδιαθεσία.

Πώς όμως διαφέρει αυτό από μια τροφική αλλεργία; Λοιπόν, οι τροφικές αλλεργίες είναι σοβαρές αντιδράσεις που προκύπτουν μετά την κατανάλωση μικρής μόνο ποσότητας ενός συγκεκριμένου φαγητού (ξηροί καρποί, καλαμπόκι, οστρακοειδή κ.λπ.) και είναι το αποτέλεσμα μιας έντονης ανοσολογικής απόκρισης. Βασικά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα βλέπει ακόμη και την πιο μικροσκοπική πρωτεΐνη σε, ας πούμε, ένα φιστίκι ως απειλή, και αρχίζει να την καταπολεμά, απελευθερώνοντας ισταμίνη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια πρησμένη γλώσσα, στένωση του οισοφάγου και των αεραγωγών, ζάλη, λιποθυμία, κνίδωση, ναυτία ή ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, όλα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση αυτού του αθώου φυστικιού.

Αντίθετα, οι αντιδράσεις της ευαισθησίας στα τρόφιμα μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμα και μέρες για να αναπτυχθούν, και εάν καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα, μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα.

Και πώς θα καταλάβετε εάν είστε ή όχι αλλεργικοί ή απλώς ευαίσθητοι σε ένα τρόφιμο;

Το πιο συνηθισμένο τεστ για μια αλλεργία γίνεται συνήθως στο ιατρείο ενός αλλεργιολόγου, όπου μια μικρή ποσότητα υγρού εκχυλίσματος από την τροφή τοποθετείται πάνω στο χέρι και στη συνέχεια, σε ένα τεστ που ονομάζεται τεστ δια νυγμού, μια βελόνα περνάει μέσα από το υγρό στο επάνω στρώμα της επιδερμίδας.

Αν ο ασθενής παρουσιάσει δερματικό κάψιμο – ένα εξόγκωμα ή ένα μικρό εξάνθημα – σε διάστημα 20 λεπτών, αυτή η θετική αντίδραση σημαίνει πιθανή αλλεργία. Αν ο ασθενής δεν παρουσιάσει το κάψιμο, τότε το τεστ είναι αρνητικό.

Ο έλεγχος για την ευαισθησία στα τρόφιμα είναι λίγο διαφορετικός. Ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος για να ελέγξετε την ευαισθησία είναι μέσω μιας δοκιμαστικής εξάλειψης. Αυτό περιλαμβάνει την αποκοπή των τροφίμων που πιστεύετε ότι σας ενοχλούν, όπως η γλουτένη, το καλαμπόκι, η σόγια ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα για αρκετές εβδομάδες, και στη συνέχεια η αργή επανεισαγωγή τους, ένα κάθε φορά, και η αναζήτηση τυχόν συμπτωμάτων. Το μειονέκτημα; Είναι χρονοβόρο και απαιτεί αυστηρό περιορισμό της διατροφής σας για μερικούς μήνες.

Υπάρχει κάποιο τεστ που να διαγνώσκει την δυσανεξία σε τροφές; Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία δοκιμή που να σας δίνει αυτή την απάντηση

Τι συμβαίνει με τον έλεγχο αντισωμάτων IgG;

Μια δοκιμή που ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να διαγνώσει ευαισθησίες τροφίμων και είναι συνήθως διαθέσιμη είναι η δοκιμή IgG τροφίμων. Όμως πόσο αξιόπιστή είναι; Η ανοσοσφαιρίνη G, ή IgG, είναι μια ένωση που παράγεται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάθε φορά που εκτίθεται σε μια ξένη ουσία. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρόφιμο ή ένα εμβόλιο.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει πέντε διαφορετικές κατηγορίες ανοσοσφαιρινών (IgA, IgM, IgD, IgE και IgG), αλλά η IgG είναι η πιο κοινή. Επομένως, το ερώτημα είναι: Ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων IgG προς ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σημαίνει ότι είστε ευαίσθητοι σε αυτό το τρόφιμο; Αυτή τη στιγμή, η απάντηση φαίνεται να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των επιπέδων αντισωμάτων IgG και της δυσανεξίας των ανθρώπων στο γάλα ή το σιτάρι. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι αλλεργιολόγοι και οι ανοσολόγοι είναι ότι τα αντισώματα IgG είναι ένα μέτρο έκθεσης σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δείκτης ανοχής και όχι δυσανεξίας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό το τεστ δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι σε θέση να επιτελέσει αυτό που αναφέρει ο,τι κάνει.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα εργαστήρια να προσφέρουν εξετάσεις IgG για τον προσδιορισμό της ευαισθησίας στα τρόφιμα και δεν εμπόδισε τους επαγγελματίες υγείας να τις προτείνουν ή να τις παραγγέλνουν σε μπερδεμένους πελάτες.

Ποιο είναι λοιπόν το κακό να δοκιμάσετε αυτά τα τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα και πόσο αξιόπιστα είναι; Πρώτα απ 'όλα, δεν είναι φθηνά, δεύτερον, καμία από αυτές τις δοκιμές δεν έχει δείξει αξιόπιστα αποτελέσματα, επομένως είναι πιθανό να είναι σπατάλη χρημάτων.

Τέλος, ο μόνιμος περιορισμός των τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, εκτός και αν μιλάμε για τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί ή είστε πραγματικά ευαίσθητοι. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D. Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Β12 και οι πρωτεΐνες σόγιας μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη.

Το να κόβετε αυτά τα τρόφιμα λόγω της μικρής πιθανότητας να προκαλέσουν ευαισθησία σημαίνει ότι κόβετε την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν. Και στην τελική, το να φοβάσαι διαρκώς την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών κάθε άλλο παρά υγιεινό είναι.

Δεν λέω ότι η αποκοπή του γάλακτος δεν θα θεραπεύσει τις κράμπες στο στομάχι σας ή ότι τα φασόλια δεν είναι η αιτία των ημικρανιών σας – αλλά λέω ότι τα τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα δεν θα σας δώσουν έγκυρες απαντήσεις. Προς το παρόν, η κατανόησή μας για την ευαισθησία στα τρόφιμα με «μαγικές σφαίρες» είναι μάλλον χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Εάν πραγματικά αισθάνεστε ότι κάτι που τρώτε σας δημιουργεί δυσάρεστα συμπτώματα, το πιο επιστημονικά εύλογο τεστ θα ήταν να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να αποκόψετε για μερικές εβδομάδες όλες τις πιθανές τροφές που μπορεί να σας ενοχλούν και μετά να τις επαναφέρετε σιγά σιγά στη διατροφή σας, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αλλαγές στην ευημερία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.