WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόποι για να σπάσετε τον κύκλο της υπερφαγίας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουλίου 2022

6 τρόποι για να σπάσετε τον κύκλο της υπερφαγίας
Δυσκολεύεστε με την υπερφαγία; Ενώ οι συμβουλές για να τη σταματήσετε είναι σημαντικές στη διαδικασία της ανάκαμψης, η κατανόηση του τι να κάνετε μετά από μια υπερφαγία είναι εξίσου σημαντική στο ταξίδι προς την αποκατάσταση της σχέσης σας με το φαγητό και το σπάσιμο του κύκλου υπερφαγίας.

Μετά από ένα φαγοπότι, τα συναισθήματά σας μπορεί να ξεσπάσουν και οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας κατακλύσουν. Είναι σύνηθες να νιώθετε απογοήτευση. Μπορεί να μην είστε σίγουροι για το τι να κάνετε στη συνέχεια και να σκεφτείτε: και τώρα τι;

Ακολουθούν 6 στρατηγικές για το τι μπορείτε να κάνετε μετά από μια υπερφαγία, ώστε να μπορέσετε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο

Εκφράστε αυτοσυμπόνια

Η καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση της υπερφαγίας. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με το φαγητό και το βάρος.

Προσφέρετε στον εαυτό σας την ίδια ευγένεια και φροντίδα που θα προσφέρατε σε έναν καλό φίλο όταν αισθάνεται ανεπαρκής ή δυσκολεύεται. Σκεφτείτε τι θα λέγατε σε κάποιον που σας ενδιαφέρει και κατευθύνετε αυτήν την αποδοχή και τη συμπόνια προς τα μέσα.

Πηγαίντε μια βόλτα

Το υπέροχο με το περπάτημα είναι ότι μπορείτε να το κάνετε σχεδόν οπουδήποτε. Το περπάτημα μας παρέχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη διάθεσή, σας βοηθά να αποβάλλετε το στρες, σας προσφέρει διανοητική διαύγεια και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Το περπάτημα επιταχύνει επίσης την κένωση του στομάχου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της άβολης αίσθησης κορεσμού.

Γιόγκα

Η γιόγκα φέρνει ισορροπία και υγεία τόσο σωματική όσο και ψυχική. Η γιόγκα συνδυάζει τον έλεγχο της αναπνοής, τον έλεγχο των αισθήσεων, τη συγκέντρωση και την ευδαιμονία. Μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της γιόγκα στη συμπεριφορά της υπερφαγίας στις γυναίκες, διαπίστωσε ότι η εξάσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα μείωσε σημαντικά τα περιστατικά υπερφαγίας και ενίσχυσε τη σύνδεση με το σώμα και τις διατροφικές επιλογές.

Κάντε κάτι που σας φέρνει απόλαυση

Κάνοντας κάτι που σας φέρνει απόλαυση θα βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Αντί να ξοδεύετε όλη σας την ενέργειά σας εστιάζοντας σε πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, αφιερώστε αυτόν τον χρόνο ασχολούμενοι με κάτι που σας κάνει ευτυχισμένους.

  • Αφεθείτε στη δημιουργική σας πλευρά και ζωγραφίστε

  • Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική

  • Αναδιοργανώστε την ντουλάπα σας (ενώ ακούτε την αγαπημένη σας μουσική)

  • Κατασκευάστε ή φτιάξτε κάτι

Το να αφιερώνετε χρόνο για δραστηριότητες όπως αυτές, που σας αρέσουν, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη δημιουργικότητα, απελευθερώνει τη ντοπαμίνη (ένας νευροδιαβιβαστής για τη συναισθηματική ευεξία) και καταπολεμά το στρες. Ο καθένας είναι διαφορετικός – σκεφτείτε ποιες πρακτικές ή δραστηριότητες προάγουν την προσωπική σας ευτυχία και δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να ασχοληθεί με αυτές.

Μην περιορίζετε τις θερμίδες

Μετά από ένα φαγοπότι, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ότι θα πρέπει να «φτιάξετε» τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με:

  • Παράλειψη γευμάτων

  • Υπερβολική άσκηση

  • Εισαγωγή νέων, αυστηρότερων κανόνων διατροφής

  • Αγνοώντας τα φυσικά σημάδια πείνας

  • Γκουγκλάροντας «γρήγορη απώλεια βαρους»

Όμως ο περιορισμός των θερμίδων σας ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει το σώμα σας και πάλι στην υπερφαγία. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να υπεραντισταθμίσετε τα πράγματα, επιστρέψτε σε μια κανονική διατροφική ρουτίνα με τακτικά γεύματα και σνακ.

Κοιμηθείτε

Ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση μετά από την υπερφαγία είναι το κλειδί για να αισθάνεστε αναζωογονημένοι και να καταπολεμήσετε τις λιγούρες. Ακόμη και μια μέτρια στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την πείνα, την επιθυμία για φαγητό, την ανταμοιβή για φαγητό και το μέγεθος των μερίδων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να μεταβάλει τα φυσικά επίπεδα ορμονών του σώματός σας και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη.

Θυμηθείτε - οι πόθοι είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης ζωής και το να τιμωρείτε τον εαυτό σας δεν είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Η διασφάλιση ότι είστε καλά μετά από μια υπερφαγία είναι ένας μόνο τρόπος για να μειώσετε τις λιγούρες που μπορεί να εμφανιστούν λόγω των αλλαγμένων επιπέδων ορμονών και όχι των φυσικών αναγκών και επιθυμιών του σώματός σας.

Η κατανόηση του τι πρέπει να κάνετε μετά από μια υπερφαγία είναι σημαντική στη διαδικασία αποκατάστασης και στο σπάσιμο του κύκλου. Θυμηθείτε – δεν είστε μόνοι και αυτό που τρώτε δεν σας καθορίζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.