WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τελικά αυτή η "ισορροπημένη διατροφή" που μας λένε συνέχεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουλίου 2022

Τι είναι τελικά αυτή η "ισορροπημένη διατροφή" που μας λένε συνέχεια;
unsplash
Η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία, αλλά και τη σχέση σας με το φαγητό.

Το ακούμε συνέχεια, σωστά; Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας. Αλλά γιατί ακριβώς είναι τόσο σημαντική και τι περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή;

Προκειμένου όμως να ιεραρχήσετε με επιτυχία κάτι, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το γιατί, πίσω από αυτό. Για αυτό και σήμερα θα εξηγήσω γιατί η ισορροπημένη διατροφή είναι τόσο σημαντική, καθώς και πώς μπορείτε να την ξεκινήσετε.

Γιατί είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Από τα βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας έως μια πιο θετική νοοτροπία σχετικά με τα τρόφιμα, η ισορροπημένη διατροφή έχει ρόλο σε όλα. Ας δούμε τέσσερα από τα πιο σημαντικά οφέλη της ισορροπημένης διατροφής.

Παρέχει στο σώμα σας άφθονη τροφή

Όταν τρώμε ισορροπημένα γεύματα, η τροφή που παρέχουμε στο σώμα μας είναι πλούσια με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μας κρατούν γεμάτοι ενέργεια και υγεία. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να χτίσουμε μύες, να κάψουμε ενέργεια, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες και πολλά άλλα. Ποιος δεν το θέλει αυτό;

Αποτρέπει την επιθυμία που είναι αποτέλεσμα του περιορισμού

Όταν καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνουμε όλα τα ζωτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μάκρο και μίκρο-θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται το φαγητό μας. Σε ένα βασικό επίπεδο, σκεφτείτε τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Από την άλλη πλευρά, όταν δεν καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά μας λείπουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Τώρα, το να μην ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι είτε σκόπιμο είτε ακούσιο. Όταν είναι ακούσιο, είναι συνήθως απλώς αποτέλεσμα συνήθειας ή προτίμησης. Ίσως δεν είστε λάτρεις των πηγών πρωτεΐνης ή απλά ξεχνάτε να προσθέσετε λίπος στα γεύματά σας επειδή δεν το έχετε συνηθίσει. Όταν είναι σκόπιμο, είναι συνήθως επειδή πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ως αποτέλεσμα μιας δίαιτας ή κάποιου διατροφικού κανόνα.

Σε κάθε σενάριο, όταν μας λείπουν τα ζωτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, το σώμα μας, μας ενημερώνει τελικά με τη μορφή της λαχτάρας και της απώλειας ελέγχου. Θέλουμε τρόφιμα με τόσο έντονο τρόπο, που συχνά μπορεί να οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση τροφής ή ακόμα και σε υπερφαγία. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί δημιουργήσει αρνητική σχέση και με το φαγητό.

Από την άλλη μεριά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να αναπτύξετε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό, που δεν θα περιλαμβάνει ενοχές και περιορισμούς.

Νιώθετε χορτάτοι

Έχετε ποτέ νιώσει πως ότι ό,τι κι αν φάτε, δεν μπορείτε να χορτάσετε; Αυτό μπορεί συχνά να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης μη ισορροπημένων γευμάτων.

Το σώμα σας θέλει ισορροπημένα γεύματα, και όταν του τα παρέχετε τότε αισθάνεστε πραγματικά χορτάτοι και ικανοποιημένοι με αυτό που φάγατε.

Τώρα αφού διαβάσατε όλα τα παραπάνω, σημαίνει ότι κάθε γεύμα που θα τρώτε από αυτό το σημείο και μετά θα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένο; Όχι δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί, γιατί τότε θα δίνετε προτεραιότητα μόνο στη διατροφή και θα ξεχάσετε την απόλαυση. Και ξέρουμε ότι και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας. Αντ αυτού προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, γνωρίζοντας πως και οι ατασθαλίες είναι μέσα στο πλάνο.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να έχετε εμμονή με το φαγητό. Υπάρχει καλύτερος τρόπος, και ναι, είναι δυνατό να καλλιεργήσετε μια θετική σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.