WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λόγοι για τους οποίους δεν χρειάζεται να ασχολείστε με τα κιλά σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Αυγούστου 2022

3 λόγοι για τους οποίους δεν χρειάζεται να ασχολείστε με τα κιλά σας
Το βάρος δεν είναι συνήθεια. Δεν είναι συμπεριφορά. Το βάρος είναι μια ενιαία μέτρηση που μας λέει τη φυσική μάζα ενός ατόμου. Αυτό είναι.

Ελπίζω οι τομείς της υγείας και της ευεξίας να στραφούν περισσότερο προς την ποιότητα ζωής και λιγότερο στις μετρήσεις βάρους, επειδή πλέον η ενασχόληση με τα κιλά συχνά προκαλεί διαταραχή διατροφής, αμφιβολία για τον εαυτό μας, κακή αυτοεκτίμηση και περίπλοκη σχέση με το φαγητό.

Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα εστιάζοντας στον τρόπο ζωής αντί να παρακολουθούμε τη ζυγαριά.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε να ασχολείστε με τα κιλά σας.

Ο ΔΜΣ δεν είναι τόσο χρήσιμος όσο πιστεύατε

Ο ΔΜΣ είναι μια εξίσωση που προορίζεται να αξιολογήσει εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, υπέρβαρο ή όχι. Στην πραγματικότητα, ο δημιουργός του, ένας μαθηματικός, ο Lambert Adolphe Jacques Quetelet, ο οποίος είχε πει ότι ο ΔΜΣ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ατομικό επίπεδο. Αντιθέτως ένα πολύ καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου από το υπερβολικό βάρος είναι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης.

Το να είστε αδύνατοι δεν σημαίνει ότι είστε και υγιείς

Ξέρω πολλούς αδύνατους ανθρώπους με αυξημένη χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και με φάρμακα. Γνωρίζω επίσης παχύσαρκους ανθρώπους που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση και φυσιολογικές μετρήσεις σακχάρου στο αίμα. Λοιπόν, τι συμβαίνει; Η υγεία υπαγορεύεται από τον τρόπο ζωής, όχι από τη ζυγαριά.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής χοληστερόλης) ή των τριγλυκεριδίων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα στην κανονική κατηγορία βάρους είχαν τον ίδιο κίνδυνο μη φυσιολογικών εξετάσεων με εκείνους που θεωρούνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Υπάρχουν καλύτερα θέματα να ασχοληθείτε

Το βάρος είναι μόνο μία μέτρηση μεταξύ πολλών. Η ζυγαριά μπορεί να μην δείχνει αξιόπιστα την πρόοδο ή να μην αντικατοπτρίζει όλη τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Αντιθέτως μπορείτε να δείτε πόσο ενεργητικοί νιώθετε και εάν έχετε ευεξία. Αυτά είναι που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο και όχι τα κιλά σας. Τα σώμα μας πρέπει να το προσέχουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπολογίζοντας τις θερμίδες και ανεβαίνοντας στη ζυγαριά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.