WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η απόλαυση του φαγητού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Αυγούστου 2022

Πώς η απόλαυση του φαγητού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;
pexels
Η απόλαυση του φαγητού μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

"Να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά" Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να ακούμε τέτοιες συμβουλές. Τι θα γινόταν όμως αν σας έλεγα ότι οι συμβουλές για την υγεία σε κάποιες άλλες χώρες είναι λίγο πιο διασκεδαστικές και χαλαρές;

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, μία από τις διατροφικές οδηγίες είναι «να απολαμβάνετε τα γεύματά σας». Προτείνω λοιπόν και εγώ σε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Βλέπετε, ενώ τείνουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ απόλαυσης και υγείας όσον αφορά το φαγητό, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η απόλαυση είναι σημαντικό συστατικό της υγείας.

Από την άλλη μεριά τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με το φαγητό, όπως η ενοχή, ο φόβος, η ντροπή, έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας – και όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους.

Δείτε τι συμβαίνει όταν απολαμβάνετε το φαγητό που τρώτε

Θα χωνέψετε καλύτερα

Η απόλαυση δίνει το σύνθημα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα να πυροδοτήσει την απόκριση της χαλάρωσης. Αυτό είναι το ίδιο σύστημα που προωθεί την πέψη, χαλαρώνοντας τους μύες στο γαστρεντερικό σύστημα και αυξάνοντας τους πεπτικούς χυμούς.

Έτσι, όταν τρώτε κάτι που έχει ωραία γεύση και σας φέρνει ευχαρίστηση, ενεργοποιείτε την πέψη. Και μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: Εάν τρώτε κάτι που δεν θέλετε ή δεν σας αρέσει ή νιώθετε ενοχές ή ντροπή ενώ το τρώτε, ενεργοποιείτε την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Και αυτό διακόπτει εν μέρει την πέψη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο έντερο όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Θα απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Όταν πρόκειται για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η γεύση έχει μεγάλη σημασία. Μια μελέτη εξέτασε την απορρόφηση σιδήρου όταν σε άτομα από τη Σουηδία δόθηκε ταϊλανδέζικη τροφή και σε άτομα από την Ταϊλάνδη σουηδική. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι απορρόφησαν λιγότερο σίδηρο από ό,τι όταν έτρωγαν το φαγητό από την πατρίδα τους, το οποίο πιθανώς απολάμβαναν περισσότερο.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όταν και στις δύο ομάδες δόθηκε το ίδιο γεύμα, αλλά αναμειγνύονταν με ένα άσχημο καφέ χυμό. Σε αυτήν την περίπτωση, καμία από τις δύο ομάδες δεν απορροφούσε πολύ σίδηρο, πιθανότατα επειδή δεν ήταν διασκεδαστικό.

Θα είστε ικανοποιημένοι με λιγότερα

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του αισθήματος της σωματικής πληρότητας και του αισθήματος ικανοποίησης. Εάν δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το φαγητό που τρώτε, γίνεται πολύ πιο εύκολο να υπερκαταναλώσετε . Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δεν λαμβάνετε την ευχαρίστηση που αναζητάτε και ο εγκέφαλός σας το ερμηνεύει ως πείνα, οπότε συνεχίζετε να τρώτε όλο και περισσότερο σε μια προσπάθεια να νιώσετε ικανοποιημένοι.

Η ικανοποίηση, ωστόσο, είναι αυτό που πραγματικά απενεργοποιεί την επιθυμία για φαγητό. Όταν απολαμβάνετε το φαγητό που τρώτε, είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσετε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι.

Πάρτε παράδειγμα από τους Ιάπωνες και ακολουθήστε τη συμβουλή τους : «να απολαμβάνετε τα γεύματά σας».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.