WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το να καταναλώνετε τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες δεν θα σας κάνει να χάσετε κιλά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2022

Γιατί το να καταναλώνετε τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες δεν θα σας κάνει να χάσετε κιλά;
pexels
Το μπρόκολο, οι ρυζογκοφρέτες και τα «υγιεινά» παγωτά μπορεί να σας χορταίνουν με λίγες μόνο θερμίδες, αλλά κρύβουν παγίδες…

Μπαστούνια σέλινου. Κράκερ με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ωμό μπρόκολο. «Υγιεινό» παγωτό. Αυτά είναι πολύ διαφορετικά τρόφιμα, αλλά όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μπορούν να σας χορτάσουν και ταυτόχρονα περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μια μεγάλη μερίδα χωρίς να καταναλώσετε πολλές θερμίδες. Ακούγεται καλό, σωστά; Όμως αποδεικνύεται ότι τελικά δεν είναι - για πολλούς λόγους. Να γιατί.

Η πληρότητα δεν είναι το ίδιο με την ικανοποίηση

Τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να σας χορταίνουν. Μπορείτε να φάτε τόσα πολλά τουφάκια μπρόκολου ή κράκερ πλούσια σε φυτικές ίνες. Όμως, ενώ αυτές οι τροφές μπορεί να φροντίζουν το σωματικό μέρος του κορεσμού, τι γίνεται με την ψυχικό κομμάτι; Νιώθετε λοιπόν χορτάτοι αφού φάτε ένα τεράστιο μπολ με λαχανικά, αλλά είστε ικανοποιημένοι;

Οι πιθανότητες είναι πως όχι. Και όταν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, θα συνεχίσετε να αναζητάτε τροφές που θα σας προσφέρουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης – ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτο είναι το στομάχι σας. Μπορεί να βρεθείτε να τρώτε μια ποικιλία διαφορετικών τροφών και να μην αισθάνεστε ούτε πεινασμένοι ούτε χορτάτοι. Και αυτό συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και υπερφαγία, μόνο και μόνο επειδή το αρχικό σας γεύμα δεν σας ικανοποίησε ψυχολογικά.

Πάρτε για παράδειγμα το «υγιεινό» παγωτό. Σίγουρα, μπορείτε να φάτε περισσότερο από αυτό γιατί έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά είναι τόσο νόστιμο όσο το πραγματικό παγωτό; Έχει παρόμοια υφή ή αίσθηση στο στόμα; Αν όχι, τελικά θα καταλήξετε να θέλετε περισσότερο. Αν όμως είχατε φάει το αληθινό παγωτό, θα είχατε περισσότερες πιθανότητες να είστε ικανοποιημένοι και να προχωρήσετε χωρίς να αναζητήσετε κι άλλο.

Το να προσπαθείς να ξεγελάσεις την πείνα σου θα σου έρθει μπούμερανγκ

Τροφές με μεγάλο όγκο αλλά χαμηλές σε θερμίδες μπορεί να φαίνονται καλή ιδέα (ποιος δεν θέλει να μπορεί να φάει όλο το κουτί με το παγωτό;), αλλά στην πραγματικότητα προσπαθείτε να ξεγελάσετε το μυαλό σας και το σώμα σας, και αυτό δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα.

Το να γεμίζετε σωματικά το στομάχι σας είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης για τη ρύθμιση της όρεξης. Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά χορτάτοι για λίγο, αλλά σύντομα μετά, θα ξαναπεινάσετε.

Αντί λοιπόν να επιλέγετε τροφές επειδή είναι χαμηλές σε θερμίδες, ακολουθήστε αυτά τα βήματα

Επιλέξτε έναν υδατάνθρακα, μια πρωτεΐνη και ένα λίπος

Αυτά τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά λειτουργούν όλα με διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσουν στο σήμα της πληρότητας. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών όπως η ινσουλίνη, η αμυλίνη και το GLP-1, τα οποία δίνουν σήμα στον εγκέφαλό σας να σταματήσετε να τρώει. Η πρωτεΐνη και το λίπος πυροδοτούν την απελευθέρωση άλλων ορμονών όπως η χολοκυστοκινίνη, την οποία ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει ως κορεσμό.

Μάθετε ποιες γεύσεις και υφές σας αρέσουν

Για να είναι ένα φαγητό χορταστικό, πρέπει να φαίνεται καλό, να μυρίζει και να έχει ωραία γεύση – για εσάς. Αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αντί να επιλέγετε τροφές που πιστεύετε ότι «πρέπει» να τρώτε, επιλέξτε τροφές που σας αρέσει να τρώτε και που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Ίσως σας αρέσουν περισσότερο τα κρεμώδη φαγητά ή ίσως σας αρέσει να έχετε πολλές γεύσεις και υφές ταυτόχρονα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι είναι πιο ικανοποιημένοι με ζεστά φαγητά παρά με τα κρύα, ενώ σε άλλους αρέσει ο συνδυασμός και των δύο.

Αυτό που σας ικανοποιεί μπορεί να αλλάξει από εβδομάδα σε εβδομάδα και ακόμη και μέρα με τη μέρα. Πριν από κάθε γεύμα, αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε ποιο φαγητό σας ακούγεται καλό εκείνη τη στιγμή. Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε με βάση τους κανόνες διατροφής, ή με βάση το τι «πρέπει» να τρώτε, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Πειραματιστείτε και σημειώστε πόσο χορτάτοι, ικανοποιημένοι ή ανικανοποίητοι νιώθετε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή

Ένα σημαντικό μέρος της ικανοποίησης με το φαγητό είναι να έχετε επίγνωση του τι τρώτε, γιατί το τρώτε και πώς είναι η γεύση του. Εάν δεν είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, είναι λιγότερο πιθανό να είστε ικανοποιημένοι με το φαγητό.

Προσπαθήστε να επιβραδύνετε την ταχύτητα του φαγητού σας και, όσο το δυνατόν, να τρώτε χωρίς περισπασμούς. Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε κάτω το τηλέφωνό σας και αποφύγετε να τρώτε μπροστά στον υπολογιστή σας. Συντονιστείτε με τη γεύση του φαγητού και πώς αυτό κάνει το σώμα σας να αισθάνεται. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να σταματήσετε όταν χορτάσετε, αλλά θα νιώθετε και πιο ικανοποιημένοι με αυτό που έχετε φάει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.