WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ύπνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Αυγούστου 2022

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ύπνο
unsplash
Μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους εφήβους.

Σύμφωνα με το National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (RLS) είναι μια νευρολογική διαταραχή ύπνου που προκαλεί ξαφνικές ανεξέλεγκτες παρορμήσεις να κινήσετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε σε αδράνεια ή ξαπλώνετε.

Γνωστή και ως νόσος Willis-Ekbom, αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί το απόγευμα ή τη νύχτα. Ενώ η κίνηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει προσωρινά αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Sleep Medicine, το RLS επικρατεί έως και στο 29% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η διακύμανση των στατιστικών οφείλεται στις διαφορές σε βασικούς δημογραφικούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η οικονομική κατάσταση, ο τρόπος ζωής, η κατάσταση υγείας και η φυλή.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το RLS είναι επί του παρόντος πιο διαδεδομένο σε γυναίκες και ηλικιωμένους και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα, την ψυχική σας ευεξία και τα πρότυπα ύπνου σας.

Τα αίτια και τα συμπτώματα του RLS

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για το RLS. Οι αρχικές θεωρίες αναφέρουν ότι μπορεί να εμπλέκεται το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου. Επίσης κάποιες παθήσεις σχετίζονται με το RLS και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Αυτές είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η έλλειψη σιδήρου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και τα ρευματολογικά νοσήματα. Υπάρχουν και κάποια φάρμακα που ενοχοποιούνται όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά και αντιισταμινικά.

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης ξεκινούν με μια επίμονη δυσάρεστη αίσθηση στα κάτω άκρα, η οποία μοιάζει κάπως με τους συνεχείς παλμούς και το τράβηγμα των μυών. Αυτή η αίσθηση σπάνια επηρεάζει τα άνω άκρα και μπορεί να ποικίλλει από σοβαρή έως ήπια.

Συνήθως, οι κρίσεις RLS συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα, μπορεί να μην αισθάνεστε τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο, αλλά είναι συνήθως χειρότερα σε άτομα που έχουν αϋπνία ή στερούνται ύπνου.

Πώς το RLS επηρεάζει τον ύπνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με RLS αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο επειδή τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα. Η συνεχής επιθυμία να κουνήσετε τα πόδια σας μπορεί να σας κάνει να μην κοιμάστε όλο το βράδυ, με αποτέλεσμα την αϋπνία. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με RLS κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ ώρες ανάπαυσης για έναν μέσο ενήλικα.

Το Sleep Foundation προτείνει να προσπαθήσετε να ανακτήσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να καταπολεμήσετε τα προβλήματα του RLS. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να προσδιορίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το RLS, ιδιαίτερα τη νύχτα. Συνιστάται λοιπόν να έχετε υγιεινές ρουτίνες που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να μείνετε μακριά από τα αλκοολούχα ποτά πριν τον ύπνο, καθώς ορισμένοι ειδικοί έχουν συνδέσει το αλκοόλ με συμπτώματα RLS.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.