WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί αν αφαιρέσετε το λίπος από τη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2022

Να τι θα συμβεί αν αφαιρέσετε το λίπος από τη διατροφή σας
unsplash
Η σχέση που έχουν πολλοί άνθρωποι με τη διατροφή επηρεάζεται από το βάρος ή το πώς κοιτάζονται στον καθρέφτη το πρωί... είναι μια περίπλοκη σχέση και τις περισσότερες φορές είναι λάθος.

Από τη μια υπάρχει η ισορροπημένη διατροφή και από την άλλη υπάρχουν οι αυστηρές δίαιτες που στοχεύουν κυρίως στην απώλεια βάρους και που βρίσκουν πολύ περισσότερο τον απόηχο στην τηλεόραση, τα περιοδικά και τα social media. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με το να περάσει η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά είναι ένας μηχανισμός που δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη.

Εάν όμως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό φάρμακο, τότε γιατί προτείνονται οι πολύ δραστικές δίαιτες (όπως αυτές που περιλαμβάνουν μια διατροφή χωρίς λιπαρά ) που αποκλίνουν από την ιδέα μιας ισορροπημένης διατροφής;

Ο ρόλος των λιπών στη διατροφή

Για δεκαετίες, τα λίπη έχουν τεθεί στο προσκήνιο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας, ξεκινώντας -όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις- από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η συσχέτιση μεταξύ του λιπαρού φαγητού και των αποθέσεων λίπους στο σώμα μας ευνόησε βασικά αυτήν την απλοϊκή παρατήρηση .

Τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι σήμερα, αυτή η άποψη έχει αλλάξει ριζικά, για δύο λόγους:

  • Η επιστήμη της διατροφής έχει γίνει πράγματι ένα σημαντικό πεδίο μελέτης, το οποίο έχει παράγει έρευνες και επιστημονικές δημοσιεύσεις από διάφορους εθνικούς και διεθνείς φορείς.

  • Οι μελέτες που καταδίκαζαν τα λίπη δεν ήταν εντελώς διαφανείς, επειδή ο σκοπός τους ήταν να μην κατηγορήσουν τον ρόλο των σακχάρων, που ήταν πιο εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.

Σήμερα, ευτυχώς, ο ρόλος των λιπών δεν υποβιβάζεται πλέον και όπως κάθε μακροθρεπτικό συστατικό , θα πρέπει να υπάρχουν στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Όπως γνωρίζετε, πολλές από τις βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφηθούν μόνο χάρη στα λιπίδια. Η χοληστερόλη είναι επίσης ένα αρκετά γνωστό λίπος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία μας.

Ποιες είναι οι συνέπειες μιας διατροφής χαμηλού λίπους

Η έλλειψη λίπους στη διατροφή μας μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες ας δούμε ποιες.

Θέτει την υγεία της καρδιάς σας σε κίνδυνο

Μια δίαιτα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα .

Δεν καταπολεμάτε τις φλεγμονώδεις διεργασίες

Οι φλεγμονές αποτελούν τη βάση χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ιχθυέλαιο, στα καρύδια και τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μειώνοντας επίσης τις επιδράσεις των οξειδωτικών διεργασιών.

Ξεμένετε από ενέργεια και είστε κουρασμένοι

Συχνά οδηγούμαστε στο να συνδυάζουμε τους υδατάνθρακες με την ενέργεια, ξεχνώντας ότι τα λίπη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κούρασης και δίνουν τη σωστή ενέργεια για να ξεκινήσετε ξανά. Ακόμη και οι αθλητές το γνωρίζουν καλά. Τα λίπη είναι το κύριο ενεργειακό μας απόθεμα και είναι απαραίτητα για την επιβίωση, καθώς εμποδίζουν -σε ακραίες συνθήκες- από το να χρησιμοποιηθεί η άλιπη μάζα.

Αντί να χάσετε βάρος, παίρνετε βάρος

Τα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 βοηθούν στην απώλεια βάρους, γιατί μας δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, ακόμα πιο σημαντικό, το σώμα θα απαιτεί πάντα την ενέργεια που χρειάζεται και θα τη λαμβάνει από τις πιο άμεσες πηγές, όπως τα απλά σάκχαρα, οδηγώντας σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα.

Ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται...

Ο εγκέφαλος χρειάζεται λίπη και όχι μόνο επειδή αποτελείται κυρίως από αυτά, αλλά επειδή οι λειτουργίες του εγκεφάλου βελτιώνονται με μια διατροφή που βασίζεται στα ωμέγα-3 λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν παίζει ρόλο τόσο η ποσότητα λίπους που προσλαμβάνετε, όσο η ποιότητα. Και τα καλά λιπαρά βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.